De opkomst tijdens de actiebijeenkomst in de Poptahof was groot. (foto´s: Joost van der Sluis)
De opkomst tijdens de actiebijeenkomst in de Poptahof was groot. (foto´s: Joost van der Sluis)

Grote meerderheid bewoners Poptahof tekent voor actie-eisen tegen stookkosten

Algemeen

DELFT - Vele huurders van de Poptahof zijn met torenhoge stookkosten geconfronteerd. Dit was voor vele van hen ook aanleiding om in actie te komen. Er is een actiegroep Stookkosten Poptahof in het leven geroepen en afgelopen donderdag hield die een actiebijeenkomst.

De trammelant is begonnen toen er op de radiatoren meters zijn geplaatst, die per huishouden het verbruik meten. Door kapotte radiatorkranen of gebrek aan isolatie is in veel huizen het besparen van warmte onbegonnen werk. Maar het voornaamste probleem is, dat de metertjes niet goed werken. En dat is ook de conclusie van Delft Energy Design. Volgens de actiegroep Stookkosten Poptahof heeft dit vergaande gevolgen: mensen kunnen de rekeningen niet betalen en sommigen hebben de hele winter de verwarming uit gehad uit angst voor de kosten.
Tijdens de afgelopen donderdag belegde actiebijeenkomst werd bekend gemaakt, dat bijna vierhonderd huishoudens - bijna tweederde van de gehele Poptahof - hun handtekening hebben gezet onder vier eisen voor verbetering. De bewoners willen inzicht in het totale energieverbruik, herziening van de hoge rekeningen, een oplossing voor de slecht werkende meters en verbeterde isolatie van hun woning.
Bij de actiebijeenkomst was er ook een belangrijke delegatie van de Delftse SP, want die doet namelijk mee met de actie. Fractievoorzitter Lieke van Rossum: "In deze buurt kun je constateren, dat ongelijkheid in de samenleving de energieneutrale toekomst behoorlijk in de weg staat. Als je mensen vraagt energie te besparen moeten de omstandigheden daar wel naar zijn. Naar deze huizen is te lang niet omgekeken."

Afwezig tijdens de bijeenkomst was de directeur van Woonbron. Uitgenodigd om de handtekeningen in ontvangst te nemen, werd zoals ervaren deze avond bedankt voor deze eer - en werd ook geen vervanger gestuurd. Overigens tot verbazing van de actiegroep. "Durfde hij niet de weg over te steken om de wijk van zijn eigen huurders in te lopen?" klonk het als algemene verontwaardiging.
Maar de handtekeningen komen alsnog terecht en de boodschap voor Woonbron werd gewoon gefilmd. Een afvaardiging van bewoners zal met Woonbron in gesprek gaan over de eisen en ook de gemeente kan een stapel verwachten. SP´er van Rossum: "Als zoveel mensen eensgezind zijn over dit probleem en de oplossingen, kan dat niet genegeerd worden. Niet door de gemeente, en niet door Woonbron."

Eén van de actievoerders in de Poptahof.