Claudia Marcela Latorre en Nan Deardorff - McClain bij het prijswinnende mozaiek aan het Achterom (tekst: Esther Luijk, foto: Koos Bommelé)
Claudia Marcela Latorre en Nan Deardorff - McClain bij het prijswinnende mozaiek aan het Achterom (tekst: Esther Luijk, foto: Koos Bommelé)

Mozaïek aan het Achterom is een eerbetoon aan Delft

Algemeen

Ieder jaar reikt de historische vereniging Delfia Batavorum een prijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld: De Le Comteprijs. Dit jaar vielen de heer en mevrouw Koerse, bewoners van de Oude Delft 65 in de prijzen. Maar er ging nog iemand met een prijs naar huis, namelijk Claudia Marcela Latorre. Zij won de felbegeerde publieksprijs.

Het echtpaar Koerse won de Le Comteprijs voor de renovatie van de gevel en het herstel van de dakruiter van het pand. Zij kozen voor het buitenwerk van hun huis een onderscheidend kleurenschema, waardoor het niet alleen een sprekend, herkenbaar punt in het stadsbeeld werd, maar ook een historisch correct karakter kreeg. Claudia realiseerde samen met een heleboel vrijwilligers van Stichting Delft MaMa een ruim twaalf meter lang mozaïek bij speelplaats Achtertuin. De lezers van Delft op Zondag stemden in grote getalen voor de publieksprijs. Met meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen was Claudia de overtuigende winnaar.

Teamprestatie
'Supertrots' is industrieel ontwerpster Claudia Latorre. "Hoewel het zeker geen prestatie was die ik in mijn eentje heb geleverd", voegt ze er direct aan toe. "We hebben het met een heel team aan mensen gedaan. Ik heb het ontwerp van het mozaïek gemaakt, kunstenares Nan Deardorff - McClain heeft het vervolgens gemaakt en Ildiko Wooning organiseerde alles eromheen en daarnaast hebben alle mama's van de stichting ook geholpen."

Dankbaar
Het mozaïek werd gemaakt ter ere van het tienjarig bestaan van Stichting Delft MaMa, vertelt de oorspronkelijk uit Colombia afkomstige Claudia. "Delft Mama is een stichting voor internationale moeders, die ze helpt om zicht thuis te voelen en in contact te komen met elkaar en met inwoners van Delft. Maar we zouden nergens zijn als Delft ons niet de ruimte had gegeven om hier te komen wonen. Met het tienjarig bestaan wilden we daarom de gemeente te bedanken voor hun gastvrijheid. We zijn dankbaar dat we deel uit mogen maken van de samenleving."

Ontwerp
Na een aantal brainstormsessies kwam het idee van een mozaïek naar voren. "Ik maakte met alle ideeën in mijn achterhoofd drie ontwerpen en stuurde die naar de gemeente met de vraag of we dit mochten uitvoeren. Gelukkig waren ze erg enthousiast! En natuurlijk moest er nog een plek gevonden worden. Dit speeltuintje was ideaal omdat veel moeders van Delft MaMa hier komen met hun kinderen. Bovendien kon het wel wat kleur gebruiken! We hebben aan de restauranteigenaren in het pand gevraagd of we een stukje van hun muur mochten gebruiken voor het mozaïek. Ze waren zo enthousiast over ons idee dat ze aanboden om gewoon maar de hele muur te gebruiken!"

Uiteindelijk werd van de drie ontwerpen een groot ontwerp gemaakt. Er is veel te zien op het twaalf meter lange kunstwerk. "Het is een samenstelling van alles wat wij als internationale moeders associëren met Delft en Nederland. Er is natuur te zien, eenden, zwanen, fietsen, regen, kinderen, moeders, zon, bloemen, alles wat wij prachtig vinden aan deze stad. Het koe met haar kalf en het vogelgezin in de bomen beelden het moederschap uit en de brug representeert de brug die de culturen van de internationale moeders met Nederlandse cultuur verbindt. Het geheel moet een gevoel van vredigheid en veiligheid uitbeelden, en ik denk dat dat goed gelukt is. Het is een prachtig kunstwerk geworden waarin kinderen zichzelf kunnen herkennen en wat voor volwassenen misschien nog een diepere betekenis kan hebben."

Favoriet
Over het favoriete stuk van het ontwerp hoeft de trotse winnares niet lang na te denken. "Het middenstuk, waar de moeder met haar twee kinderen op de brug staat. Het is gebaseerd op een foto van mij, die ooit genomen is toen ik met mijn dochter de eendjes aan het voeren was in een park. Het is een vredig beeld en het is een favoriet onderdeel van mijn leven hier in Nederland. Het is een beeld dat dicht bij mij staat. Ik vind het mooi om te zien hoe kinderen zo blij kunnen worden van zoiets kleins als eendjes voeren."

Prijs
De publieksprijs kon helaas maar aan een persoon worden uitgereikt, en Stichting Delft MaMa vond dat ontwerpster Claudia dat moest zijn. Zelf is ze het er echter niet helemaal mee eens. "Het is een project van iedereen. Mama's hebben allemaal een klein stukje van het mozaïek gemaakt in het atelier van Nan. En toen we het aan het samenstellen waren op de muur, kwamen wildvreemde mensen vragen of ze konden helpen, zo leuk! De prijs is een mooie erkenning voor het harde werk van iedereen!