'Onze Dag' in Heemstede rond 1900, een dag speciaal voor de toenmalige bestuurders en collectanten van de voorloper van het Epilepsiefonds.
'Onze Dag' in Heemstede rond 1900, een dag speciaal voor de toenmalige bestuurders en collectanten van de voorloper van het Epilepsiefonds.

'Samen zetten we de tegenaanval in tegen epilepsie'

Algemeen

DELFT - In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie. Zij kunnen elk moment onverwachts een aanval krijgen. Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Die ontstaan door een tijdelijke verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Het Epilepsiefonds houdt van 4 tot en met 9 juni collecte, ook in Delft. "Wij hopen een mooi bedrag in Delft op te halen, waarmee we de genezing van epilepsie weer een stapje dichterbij kunnen halen", zegt woordvoerder Vincent van Laar van het Epilepsiefonds. "Door de vergrijzing neemt het aantal mensen met epilepsie helaas toe in Nederland." Het Epilepsiefonds ontvangt geen steun van de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften. De collecte van het Epilepsiefonds is van levensbelang om mensen met epilepsie te kunnen blijven helpen.
Het Epilepsiefonds zet zich al 125 jaar in voor mensen met epilepsie. "We willen ervoor zorgen dat epilepsie een behandelbare aandoening wordt waar mensen zo min mogelijk last van hebben. Opbrengsten uit de collecte worden gebruikt voor het organiseren van aangepaste vakantiereizen voor mensen met epilepsie, en individuele hulpverlening." Daarnaast wordt met de opbrengsten uiteraard wetenschappelijk onderzoek gefinancierd, maar ook voorlichting over epilepsie. Het Epilepsiefonds is het oudste gezondheidsfonds van Nederland. Het fonds is ooit begonnen als de Macht van het Kleine in 1893 en zet zich al die tijd al in voor de epilepsiebestrijding. Sinds de oprichting is er hard gewerkt en veel bereikt voor mensen met epilepsie. De Macht van het Kleine was tot 1975 onderdeel van de Christelijke Vereeniging. Na dat jaar werd het een aparte stichting, die in 1989 fuseerde met het Nationaal Epilepsie Fonds, opgericht in 1979. In 2013 veranderde de naam in Epilepsiefonds.

!