Martien de Man was al aan het sporten voordat hij wist wat het woord betekende (Tekst en foto: Willem de Bie)
Martien de Man was al aan het sporten voordat hij wist wat het woord betekende (Tekst en foto: Willem de Bie)

Martien de Man: 'Ik wil eigenlijk ook nog eens een triatlon doen…'

sport

DELFT – Delft op Zondag blikt met sporters terug op hun sportieve historie en huidige activiteiten. Deze week een gesprek met mountainbiker en hardloper Martien de Man.

Martien de Man was al aan het sporten voordat hij wist wat het woord betekende. Hij was acht jaar en vaak op bezoek bij zijn opa, die in 's-Gravendeel een volkstuin had. Opa was op de fiets en Martien vond het steeds leuker om naast opa te lopen. Hard te lopen, te rennen, door de polder. En dat doet-ie nog steeds, hardlopen. Maar er is meer qua sport als het gaat om deze Delftse fotograaf, leraar en ondernemer. Hij was twaalf toen hij in aanraking kwam met Judo. Dat werd in zijn studententijd hier in Delft 'kempo', een Indonesische vechtsport die een beetje vergelijkbaar is met karate. Maar dan ook met het gebruik van stokken, messen en ander materiaal. Alles bedoeld om je te verweren tegen de tegenstander.

Sinds begin van deze eeuw loopt Martien ook hard in clubverband: "Op een dag ben ik 's gaan kijken bij 'De Koplopers' en kwam daar een bekende tegen. Hij trainde in groep 3. Ik heb een redelijk goede conditie dus ik kon gelijk goed mee, ook qua snelheid. Na een paar keer meegelopen te hebben ben ik lid geworden; leuke club, gezellige mensen". En, zoals bij veel sportverenigingen gebeurt er meer dan alleen die ene training in de week: "Elk jaar hebben we een barbecue, soms gaan we ergens lekker snacken met de groep. En we lopen zo nu en dan ook op andere locaties. Een aantal mensen van de club zie ik ook buiten het sporten om". Lopen doet Martien ook in groter verband zoals de CPC-loop en de Golden Tenloop, beter bekend als de Trompper Optiek Loop.

En er is meer. De Man zwemt ook, rijdt motor, deed aan free-fight en boksen en fietst sinds een jaar of vijftien. Niet met een opoefiets met dikke fietstassen, maar op de racefiets en vooral op de mountainbike: "Dat laatste is eigenlijk gekomen door het motorrijden. Met een vriend van me, Kees Kromhout, maakten we vaak lange tochten op de motor. Nederland, maar ook op andere plekken in Europa. Eigenlijk waren we dat motorpak en de helm een beetje zat en wilden we meer de natuur in. De mountainbike was het ideale alternatief: "mooie lange tochten maken in liefst mooie natuur". Het was het begin van een nieuwe tak van sport.

De Man wist al direct waar hun zoektocht naar mooie mountainbike-locaties zou starten: "Wij huurden met onze familie al jaren een huisje in Duitsland, in Hessen. Een vriend van de eigenaar is een fanatieke mountainbiker. Met hem heb ik heel veel tochten gemaakt in een perfecte omgeving: niet alleen goede mountainbike-elementen zoals klimmen, dalen en bochten, maar ook in een prachtige omgeving! Daar is hij echt besmet geraakt met het mountainbike-virus. Na het nodige onderzoek en veel gesprekken met Kees Kromhout en anderen ontstond het idee om complete tochten te gaan aanbieden: "Ik werk al jarenlang met veel plezier in het onderwijs, vooral in groepsverband met volwassen cursisten. Met mensen omgaan, sociale contacten, anderen iets bijbrengen, dat is wel mijn ding. Als je dat combineert met mountainbiken, zo ontdekten we, kan je het sporten nog leuker maken".

Uiteindelijk hebben Martien en Kees een aanbod samengesteld voor mensen die in groepsverband willen mountainbiken. "Niet alleen voor gevorderden, maar ook voor mensen die net begonnen zijn of willen beginnen. Voor een breed publiek dus, "hoewel we in de tochten die we aanbieden ook routes hebben ingebouwd voor de hardcore-mountainbiker". Ideaal voor een groep vrienden, vriendinnen, familie, collega's om sportief bezig zijn te combineren met 'er effe lekker uit zijn' Een groep bestaat uit rond de tien personen". Hoe ziet zo'n tocht er uit?: "Onze eerste bestemming is bij dat vakantiehuis in Duitsland. We verblijven daar zo'n vijf dagen; waarvan de eerste dag start met praktische oefeningen en theorie, hoe zit m'n fiets in elkaar, waar moet ik op letten, en meer van dat". Daarna worden er vier dagen besteed aan het rijden van mooie tochten, met in het midden eventueel een dag voor andere leuke bezigheden zoals kanoën, zwemmen, wandelen, shoppen of gewoon luieren. Wat vindt de natuur eigenlijk van die mountainbikers? "Wij maken minder geluid dan wandelaars en verstoren amper iets. We zien daardoor vaak wild: herten, zwijnen, roofvogels. Voor hen zijn wij vrij onopvallend".

Martien de Man denkt een jaar nodig te hebben om nieuwe tochten goed op te zetten en uit te bouwen. "Later deze zomer ga ik naar de Sierra Nevada, zuid-Spanje. De volgende tochten zou ik heel graag daar willen organiseren". O ja, en dan wil Martien ook nog eens een triatlon doen, maar nu nog even niet. Druk met sporten enzo… Voor meer informatie: kijk op www.exploremtb.nl