We Are Public heeft genoeg leden gevonden om ook in Delft een succes te worden (Foto: Super Formosa Photography)
We Are Public heeft genoeg leden gevonden om ook in Delft een succes te worden (Foto: Super Formosa Photography) Foto: Super Formosa Photography

We Are Public prikkelt leden om op avontuur te gaan

cultuur

Het werd even spannend, maar het doel werd toch behaald. De driehonderd cultuuroptimisten die nodig waren om van We Are Public ook in Delft een succes te maken, zijn gevonden.

Door Esther Luijk

We Are Public is een nieuwe manier van cultuur ontdekken en financieren. Voor een vast bedrag per maand van 15 euro kunnen leden onbeperkt naar concerten, voorstellingen, films en exposities in Delft en andere We Are Public-steden zoals Leiden, Den Haag en Den Bosch. Om het platform ook in Delft uit te kunnen rollen, waren minimaal 300 enthousiastelingen nodig om het rendabel te maken. Die zijn nu dus gevonden. Best een opluchting, zegt projectleider Dorian Kingsma. "De aanmeldingen kwamen wat moeizaam op gang, maar vooral in de laatste weken merkten we dat We Are Public echt ging leven in de stad. We zijn supertrots en blij dat we ons doel hebben behaald."

Kracht
In Delft zijn onder meer cultuurinstellingen als Theater De Veste, Rietveld Theater, Museum Prinsenhof, Delft Fringe Festival, Delft Chamber Music Festival en Lijm & Cultuur aangesloten bij We Are Public. Het culturele platform bepaald samen met de aangesloten instellingen welke onderdelen van hun programmering beschikbaar worden gesteld voor de pashouders. "De programmering is heel divers", vertelt Dorian. "Dat is ook de kracht van We Are Public. We gaan op zoek naar een spannend programma. Niet de hele grote namen of de klassieke stukken die iedereen al kent, maar jonge makers, met experimentele voorstellingen of films." Een andere kracht is volgens Dorian het vastgestelde bedrag per maand dat wordt betaald. "Voor dat bedrag kan je onbeperkt naar voorstellingen. Het legt de drempel om iets uit te proberen dus een stuk lager. Je bent sneller geneigd om dingen uit te proberen, waar je normaal misschien niet heen zou gaan omdat het misschien te duur is of te onbekend. We willen leden prikkelen om op avontuur te gaan en zicht te laten verrassen."

Interessante stad
Dorian denkt dat Delft uitermate geschikt is voor het culturele initiatief. "Delft is cultureel gezien een heel interessante stad. Toch merk je dat veel mensen die niet 24/7 met cultuur bezig zijn bijvoorbeeld Theater de Veste dan wel kennen, maar nog nooit van het Fringe Festival hebben gehoord. Dat is zonde. Er zijn nog heel veel mooie pareltjes in Delft om ontdekt te worden!"

Oorsprong
We Are Public is een non-profitorganisatie en werd ruim drie jaar geleden gelanceerd in Amsterdam door culturele ondernemers Leon Caren en Bas Morsch. Ze wilden een community vormen van culturele avonturiers en een nieuw zakelijk model voor de culturele sector ontwikkelen dat nieuw publiek en daarmee meer inkomsten genereert voor cultuur. Begin 2017 breidde het platform uit naar Den Haag en medio 2017 ook naar de vijf grote steden van Brabant: Den Bosch, Breda, Eindhoven, Helmond en Tilburg. Eerder dit jaar haalden ruim 900 cultuuroptimisten de organisatie ook naar Haarlem en nu is het de beurt aan Delft.

Lid worden
Iedereen die wil heeft nog steeds de mogelijkheid om lid te worden. Op de website www.wearepublic.nl/delft is meer informatie te vinden, inclusief alle aangesloten cultuurinstellingen.