Wetenschapper Lieven Scheiren voert in het theatercollege de bezoeker door de wonderlijke wereld van de fysica. (foto: PR, tekst: Esther Luijk)
Wetenschapper Lieven Scheiren voert in het theatercollege de bezoeker door de wonderlijke wereld van de fysica. (foto: PR, tekst: Esther Luijk)

Een gevarieerd theateraanbod voor alle Delftenaren

Algemeen

Een verrassend programma, dat is wat Theater de Veste wil voor haar bezoekers. In seizoen 2018-2019 wordt dat niet alleen gerealiseerd door bekende en minder bekende artiesten een podium te bieden, maar ook door te focussen op de wetenschap en kennis die Delft te bieden heeft.

Een beetje anders dan anders dus, het aanbod van het nieuwe seizoen. Musicals en operavoorstellingen maakten eerder al plaats voor een groter aanbod in het genre 'college & debat', en die lijn wordt dit jaar nog wat meer doorgetrokken. "We leggen wat meer de focus op de wetenschap- en kennisprogrammering", vertelt directeur Jan Bartels. "Iedereen die een goed verhaal heeft, verdient een podium, of je nu een danser, cabaretier, professor of kok bent. We rekken het begrip 'podium' breder dan alleen theater en muziek. Nederland, maar ook zeker Delft in het bijzonder, barst van de wetenschappers, geleerden, en vakmensen die kunnen bijdragen aan een mooie, interessante avond."

College & Debat
Binnen het genre wordt bijvoorbeeld de 'Science Battle' aangeboden, waarin jonge wetenschappers elkaar op het podium uitdagen wie het beste onderzoek heeft. Ook journalist Joris Luyendijk maakt zijn opwachting op het podium, met een college waarin je leert op een nieuwe manier naar nieuwsmedia te kijken. In 'Professoren in de theaterarena', geven drie spraakmakende hoogleraren een mini-college en gaan vervolgens met elkaar en het publiek in debat. "We hebben ervaren dat hier behoefte aan is", verklaart Bartels de uitgebreidere wetenschap- en kennis programmering. "We willen voor alle Delftenaren een gevarieerd aanbod, en de studenten van de TU hebben nu eenmaal een andere nieuwsgierigheid dan jij en ik. Op deze manier bieden we een 360 graden programmering."

Programmering
Natuurlijk biedt het theater ook voor de theater-, dans- en muziekliefhebbers nog heel veel moois. Zo zijn een aantal grote namen, zoals Brigitte Kaandorp, Arjen Lubach, Ali B en Paulien Cornelisse terug te vinden in het programmaboekje en vinden ook internationaal bekende theatergezelschappen hun weg naar Theater de Veste. Maar ook de aanstormende artiesten, zoals Patrick Laureij, Davy Pieters en Eva Crutzen, krijgen een kans om te laten zien wat ze kunnen, vertelt Bartels. "Zij zijn de toekomst. De jonge makers, de nieuwe generatie, die ook een verhaal te vertellen hebben. Zij verdienen ook een podium. Dat is wat wij ze bieden."

Bartels merkt overigens een interessante ontwikkeling op in de theaterwereld. "Je ziet dat toneelgezelschappen steeds vaker de actuele maatschappelijke thema's aangrijpen om hun voorstelling omheen te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan 'thuislozen', een toneelstuk waarin je wordt uitgedaagd om na te denken hoe we vredelievender samen kunnen leven. De makers nemen echt de tijd om de bezoeker mee te nemen in een verhaal en ze te betrekken bij de voorstelling. Die andere beleving, bijvoorbeeld een scene backstage, buiten de traditionele lijstsetting, spreekt bezoekers erg aan."

De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen is dit weekend gestart. Kijk voor de hele programmering en kaartverkoop op
www.theaterdeveste.nl