Hans de Bruijn wil DVC uit de kelder van het amateurvoetbal leiden.
Hans de Bruijn wil DVC uit de kelder van het amateurvoetbal leiden. "Want ik ben het zat om als ik zondag bij een andere club sta te kijken uitgelachen te worden. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

'Het moet maar eens afgelopen zijn met de vrijblijvendheid bij DVC'

sport

DELFT - DVC bungelt al enige jaren onderaan in de vierde klasse. Daar moet verandering in komen, vindt het bestuur. En dus kreeg technisch bestuurslid Hans de Bruijn een halfjaar geleden een belangrijke opdracht.

Toen voorzitter Erwin Dado bij de oer-DVC'er op de deur klopte, moest De Bruijn wel even nadenken. "Ik ben immers tweeënzeventig jaar en heb dan ook aangegeven dat ik deze uitdaging aan wil gaan voor een periode van maximaal drie jaar. Ik heb mijn plannen in een bestuursvergadering uit de doeken gedaan en heb na instemming een technisch beleidsplan geschreven."

Eén van de belangrijkste pijlers in dat plan is het feit dat er een technische commissie moest worden opgericht. "Dan begin je te polsen of er mensen zijn die animo hebben om daar zitting in te nemen. Johan Bergmans wilde dit wel als technisch jeugdcoördinator, terwijl we nog op zoek waren naar een hoofd jeugdopleidingen en een hoofdtrainer. Voor die eerste positie kwamen we uit bij Cees Kruijs, oud-speler van BEC, die momenteel de dames van Berkel onder zijn hoede heeft, terwijl Michel Immers onze hoofdtrainer wordt."

Immers werd gekozen uit een grote stapel gegadigden. "Want er kwamen heel wat reacties op deze vacature binnen. Binnen deze vereniging is voor zowel trainer als spelers zoveel mogelijk, dat er interesse genoeg was. Uiteindelijk hebben we voor Michel gekozen omdat hij gewend is om met jonge jongens te werken en omdat hij een aardig netwerk heeft in de Delftse voetbalwereld."

Dat leidde er onder meer toe dat Immers voor volgend seizoen Melvin Legierse en Karan Kanhai voor DVC wist te winnen. "En ook hebben we ons inmiddels verzekerd van de diensten van Ruben Rossel en Dada Isabelle van Victoria '04, een Vlaardingse derdeklasser en John Sia van DHC. Jongens van andere clubs zijn uiteraard ook welkom. Daarnaast is er een A-elftal van Concordia dat naar ons wil overstappen en waarvan een aantal jongens deel willen uitmaken van de selectie. Datzelfde geldt voor een aantal jongens die inmiddels in vriendenelftallen, zoals het derde, spelen. Een aantal van die jongens kunnen beter en stellen zich voor komend seizoen weer beschikbaar."
Het moet ertoe leiden dat DVC volgend seizoen ook weer een tweede selectie-elftal heeft. "Want dat is essentieel in mijn plannen met de club. Aan één elftal heb je als club niet genoeg. Daarnaast moet het wat mij betreft maar eens afgelopen zijn met de vrijblijvendheid bij DVC. Als er jongens op gesprek komen, klapperen ze met hun oren als ze horen wat er allemaal mogelijk is bij ons. De afgelopen jaren hebben we daar weinig resultaten voor teruggekregen. We zetten de komende jaren in op plezier, inzet, mentaliteit en discipline."

Daar komt op termijn ook de pijler 'jeugd' bij. "Onze B-junioren vormen een elftal dat al sinds de F'jes samenspeelt. Ik heb die jongens een aantal jaar onder mijn hoede gehad en het is een heel leuk elftalletje. Inmiddels spelen ze in de eerste klasse en komend seizoen maken ze de overstap naar de A-jeugd, waar Cees Kruijs dus met ze aan de slag gaat. Enkelen van die jongens hebben al meegespeeld met het eerste elftal en vielen daarin helemaal niet uit de toon. Daarnaast gaan Cees en Michel ook werken aan een elftal voor de beloftencompetitie. Het zou mooi zijn als over een aantal jaar het eerste elftal voornamelijk bestaat uit zelf opgeleide jongens. Dat verdienen de mensen die de afgelopen jaren de jeugd op een hoger plan hebben getild ook."

Tot op heden blijkt de overstap van de jeugd naar de senioren een lastige. "De afgelopen seizoenen waren het twee aparte eilanden die enigszins langs elkaar heen bewogen. Daar hopen we met het technisch beleidsplan een eind aan te maken. Michel en Cees zullen in de technische commissie nauw samenwerken, dat is deel van de afspraken."

De Bruijn, die zo'n vijftig jaar geleden met een aantal vrienden van CSVD bij DVC aanklopte om een zaterdagtak te beginnen heeft vertrouwen in zijn voorgestelde aanpak. "Want als het nu niet lukt, gebeurt het nooit meer. We hebben lang genoeg in de kelder van het amateurvoetbal rondgedwaald en er moest gewoon iets gebeuren. We hebben ambitieuze mensen aangetrokken die de club naar een hoger plan kunnen brengen. Dat betekent niet dat we komend seizoen direct kampioen zullen worden, maar een plek bovenin het rechter rijtje zou al mooi zijn, als we erna maar verder groeien."

Waar haalt de clubman op zijn tweeënzeventigste de energie vandaan om zich hiermee bezig te houden? "Ik ga al jarenlang alle wedstrijden met het eerste mee en ben de afgelopen jaren zo vaak teleurgesteld. Dan ga je op zondag bij SEP, Wippolder of een andere club kijken en krijg je te horen: 'Zo Hans, het gaat niet zo lekker met je clubje, hè...' Dat moet maar eens afgelopen zijn. DVC moet niet langer de club die leuk en aardig is zijn, maar de club waar je fijn kan voetballen. Het is een vereniging met gezelligheid en nu moeten we het op sportief vlak ook op de rails krijgen."