Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het vak van brandweerman is in de loop der tijd flink veranderd. In vorige eeuwen was het vooral een ploeg van vrijwilligers die bij brand hielpen om zo veel mogelijk emmers water op het vuur te krijgen. In de vorige eeuw kregen veel steden, waaronder Delft, een beroepsbrandweer. Eerst nog samen met de politie in een kazerne aan de Westvest, maar vanaf september 1965 in een eigen accommodatie aan de Jacoba van Beierenlaan.

'Een modern brandweergebouw waar het gehele etmaal een ploeg paraat is om binnen een halve minuut op de weg te zijn' zo vertelt de tekst achterop de in 1979 gemaakte linker foto. Volgens de deskundigen moest die kazerne nog tot ver in de 21-ste eeuw dienst kunnen doen. De geschiedenis heeft ook deze uitspraak achterhaald: in mei en juni 2002 werd deze kazerne met de grond gelijk gemaakt. Bij brand is het inderdaad vooral de factor tijd die een voorname rol speelt. Alles is er binnen de brandweerorganisatie op gericht om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de brand in een zo vroeg mogelijk stadium in de kiem te smoren. En gaandeweg de jaren zijn ook het soort branden uitgebreider en ingewikkelder geworden. Alleen al de enorm toegenomen hoeveelheid grondstoffen en materialen die je tegenwoordig in bebouwing tegenkomt vergt een andere aanpak. Ook chemische stoffen zijn daarin een belangrijke factor.

Een brandweerman anno 2018 moet van heel veel op de hoogte zijn: soorten branden, gassen, meetapparatuur, milieueisen, duikapparatuur, hulpverleningsapparatuur, ademapparatuur, specifiek gereedschap. En natuurlijk ook nog goed auto (vrachtwagen) kunnen rijden en precies weten hoe je het snelst vanaf de kazerne naar de brandhaard kan komen. De locatie van de huidige brandweerkazerne, en het politiebureau, zijn goed: zowel de binnenstad als omliggende wijken kunnen redelijk snel worden bereikt. De huidige brandweerkazerne heeft overigens lang op zich laten wachten. De plannen werden (te) lang bekeken, herzien, bekeken en weer herzien. Zoals het wel vaker gaat met gebouwen, tramlijnen, bruggen, spoorzones, enzovoort.
(www.dubbeldelft.nl)

Afbeelding