Voor 13 mei a.s. heeft Anton Doornhein een programma met Frans romantische en 20ste -eeuwse werken voorbereid.
Voor 13 mei a.s. heeft Anton Doornhein een programma met Frans romantische en 20ste -eeuwse werken voorbereid.

Gratis orgelconcert door Anton Doornhein

cultuur

Op zondagmiddag 13 mei a.s. zal de organist Anton Doornhein een orgelconcert verzorgen op het historische Maarschalkerweerd- orgel van de Maria van Jessekerk. Doornhein is de vaste bespeler van de City kerk "Het Steiger", Sint Dominicus in het Centrum van Rotterdam.

Hij studeerde bij Jet Dubbeldam aan het Rotterdams conservatorium waar hij zijn diploma voor uitvoerend musicus heeft behaald. Doornhein volgde masterclasses bij Albert de Klerk en Kamiel d'Hooghe. Verder volgde hij interpretatielessen bij Marie Louise Langlais-Jaquet aan het 'Conservatoire International de Musique' te Parijs, die bekroond werden met een unanieme toekenning van de Grand Prix. Anton Doornhein is prijswinnaar of finalist van verschillende orgelconcours zoals in Leiden, Nijmegen, Grote of Sint Bavo en in de Katholieke st. Bavo in Haarlem. Zijn spel is op diverse cd's vastgelegd w.o. al de orgelwerken van de Belgische componist Joseph Jongen.

Voor 13 mei a.s. heeft hij een programma met Frans romantische en 20ste -eeuwse werken voorbereid. Het zijn werken van louter Franse componisten en is zeer toepasselijk voor de tijd van het jaar. Hij speelt namelijk de Toccata de la Libération van toenmalige organist van de Parijse Note Dame, Léonce de Saint-Martin. Dit werk werd uitgevoerd ter gelegenheid van de bevrijding van Parijs in 1944 door de geallieerde troepen. Het tweede werk is van één van de huidige organisten van de Notre Dame, Olivier Latry. Dit werk "Salve Regina", de Mariaverering bestaat uit 7 korte delen. Het is heel toepasselijk werk voor de Mariamaand mei. Tot slot speelt Doornhein een groots werk van Louis Vierne, ongetwijfeld één van de meest bekende organisten/ componisten van de Parijse Notre Dame. Hij speelt van Vierne zijn tweede symfonie.

Op een groot beeldscherm is het orgelspel van Anton Doornhein te zien. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte na afloop. Ook is er na afloop de mogelijkheid om Anton Doornhein te ontmoeten in de jozefzaal van de kerk onder het genot van een kopje koffie of thee. Het volledige concertprogramma is te zien op de website: www.veenswijkorgel.nl