Delft lijkt qua mentaliteit op Rotterdam, vindt Karin Schrederhof.
Delft lijkt qua mentaliteit op Rotterdam, vindt Karin Schrederhof. "Mouwen opstropen en doen" (Foto: PR)

PvdA schuift Karin Schrederhof naar voren als kandidaat-wethouder

Politiek

DELFT – De PvdA-fractie Delft heeft eensluidend voor Karin Schrederhof (60) als kandidaat-wethouder gekozen. De geboren en getogen Rotterdamse, sinds 1990 woonachtig in Delft, is vanaf 2014 actief als afdelingsvoorzitter van de PvdA Delft/Midden-Delfland.

Door Ruud Stift

Naast het PvdA-voorzitterschap is Schrederhof werkzaam als directeur bij woningcorporatie Woonbron in Rotterdam. Hier is zij onder andere verantwoordelijk voor het duurzaamheidsprogramma en de aansturing van een regio. Ze heeft de studie HTS-bouwkunde voltooid. Na een niet afgeronde studie aan de academie van bouwkunst in Rotterdam bleef ze zich bewegen binnen het spectrum Volkshuisvesting. Als bewonersondersteuner, in de stadsvernieuwing bij gemeenten, bij adviesbureaus en corporaties. "Mijn vorige woonplaats, Rotterdam, was natuurlijk een PvdA-bastion. Ik heb daar goede wethouders bezig gezien die zich sterk maakten voor hun stad. Dagelijks in de weer met de agenda, tussen de burgers in. Daar raakte ik door gestimuleerd, dat enthousiasmeerde om zelf politiek actiever te worden. Delft lijkt qua mentaliteit op Rotterdam. Mouwen opstropen en doen. Heel direct en transparant, zonder rancune."

Trots
"Waar ik tot nu toe het meest trots op ben geweest? Ik denk de acht jaar dat ik lid was van de Raad van Toezicht van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Hier hebben wij cultuureducatie gekoppeld aan onderwijs en meer naar de wijken gebracht om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken."

Plannen voor Delft
Schrederhof heeft grootse plannen voor Delft: "Voor Delft geldt: wat wil het college met de stad? Wat zijn onze competenties, hoe gaan we de taken onderling goed verdelen? Ik heb in Delfshaven gewerkt, heb daar de problematiek met betrekking tot de decentralisatie van de zorg en de kwetsbaarheid van huurders goed leren kennen. We moeten ons richten op preventie, wat is achter de voordeur aan de hand? Verder moet de kwaliteit van de openbare ruimte onder de loep worden genomen. Het groenbeheer, in samenspraak met bewoners, en zorgen dat met een goede fasering de stad CO2-neutraal wordt. Beperken van de energievraag met isolatie en het vervangen van fossiele energiebronnen naar duurzame energie. Ook moeten we kijken naar de druk op de woningmarkt. Door bij te bouwen, maar ook door slimmer om te gaan met de bestaande voorraad. Binnen het sociaal domein doen we het al goed, we zijn niet voor niets uitgeroepen tot 'Gouden Gemeente' op dit vlak. We zetten in op een breed gedragen college. Een college dat elkaar altijd wel vindt op gemeenschappelijke thema's die belangrijk zijn voor de stad. Met verbinding maken als constante factor. Pluspunt van Delft vind ik dat je alles op de fiets of lopend kunt doen, je ziet wat er speelt in de stad en kan er letterlijk op aangesproken worden. Ik hoop als wethouder de voor mij belangrijke kernwaarden uit te kunnen dragen: eerlijkheid, verbinding maken en verantwoording afleggen over eigen handelen."

Naast de tweedeling op het gebied van stadsontwikkeling en woonruimte ziet Schrederhof ook een tweedeling op het gebied van opleidingsniveau. "We moeten proberen alle kinderen, ongeacht hun afkomst of milieu, kansrijk het onderwijs uit te laten stromen. Daar maken we al grote stappen in, door bijvoorbeeld goede mentorprojecten zoals School's Cool. Toch moeten we hier de vinger aan de pols blijven houden."

Hobby's
Karin is een fervent hardloopster in haar vrije tijd. "Ik loop drie keer per week een afstand van tien kilometer. Het liefst in De Delftse Hout. Vanaf 1991 ben ik met hardlopen begonnen, maar in 2000 werd het intensiever. Helaas moet ik dit jaar de Golden Tenloop aan me voorbij laten gaan. Wel kan ik met trots vermelden dat ik al twee marathons heb gelopen, die van New York op mijn 49e en die van Berlijn op mijn 54e. Een andere hobby is lezen. Vooral psychologische thrillers en het werk van Tolstoj. Laatst heb ik de nieuwe vertaling van 'Anna Karenina' gelezen. Adembenemend!"

Fractievoorzitter Willy Tiekstra is blij met de kandidatuur van Schrederhof. "Karin is een ervaren bestuurder met een ruime kennis op het gebied van stadsvernieuwing. Ze is een warme persoonlijkheid die mensen weet te verbinden. Het is tijd om na de moeilijke financiële periode die wij achter de rug hebben weer te investeren in de stad. Karin is daarvoor de aangewezen persoon. Zij combineert ervaring én een sterk sociaaldemocratisch profiel. Een generalist die op meerdere terreinen inzetbaar is. Samen met de andere coalitiepartijen zal zij zeker vorm weten te geven aan een (nog) mooier en socialer Delft."