Het gaat er fanatiek aan toe op de frisbeevelden (Foto: Martine Bootsma)
Het gaat er fanatiek aan toe op de frisbeevelden (Foto: Martine Bootsma)

Ultimate Frisbee, een internationaal geliefde sport

sport

Frisbeeën: een activiteit om samen met je hond op het strand te doen, of toch een fanatieke en spectaculaire teamsport? Absoluut dat laatste, volgens Martijn Keijzer (24), lid van de Delftse Ultimate Frisbeevereniging Force Elektro. Volgende week vindt het een na grootste frisbeetoernooi van Nederland, 'Rising High', plaats in Delft.

Door Esther Luijk

In Nederland is Ultimate Frisbee nog niet zo groot als in Amerika, waar de sport in de jaren '60 ontstond. Martijn: "Force Elektro is een van de dertig verenigingen in heel Nederland. Maar het wordt ook hier vooral onder studenten steeds meer opgepakt."

Regels
De regels zijn niet moeilijk, volgens Martijn, die zelf al vijf jaar lid is van de frisbeeclub. "Het is vergelijkbaar met American Football. Je gooit de disc over naar je teamleden en probeert zo de endzone aan de andere kant van het veld te bereiken. Je speelt zeven tegen zeven, een uur lang of totdat een team 15 punten heeft bereikt." Omdat er volgens Martijn 'precies nul' echte frisbeevelden zijn in Nederland, wordt de sport voornamelijk op voetbalvelden gespeeld. "De afmetingen zijn ongeveer hetzelfde. Je speelt op een veld van 100 meter lang en 37 meter breed." Wat bijzonder is aan de sport is dat er geen scheidsrechter op het veld staat. "Dat is vrij uniek", knikt Martijn. "Maar dat maakt het tegelijkertijd zo'n fantastische sport. De teams zorgen er zelf voor dat de regels gehandhaafd worden. Als er een overtreding wordt gemaakt, moet je daar onderling uit zien te komen. Dat zorgt voor een heel sportieve sfeer, en iedereen doet ook z'n best om die sfeer te behouden."

Spectaculaire sport
Naast de sportieve sfeer is de sport op zich natuurlijk ook geweldig. "Het is een spectaculaire teamsport waarbij techniek, tactiek en snelheid erg belangrijk zijn. Er vinden duels plaats tussen aanvallers en verdedigers, het is rennen, springen en duiken. En als het regent of hard waait, is het spel weer heel anders. De combinatie van het fanatieke sporten en daarnaast de vriendelijke sportmentaliteit maakt het een enorm leuke en diverse sport!
Rising High
Donderdag 10 tot en met zaterdag 12 mei vindt de 9e editie van het toernooi Rising High plaats op de voetbalvelden van Vitesse Delft. Frisbeeteams komen vanuit heel Europa toegestroomd om deel te nemen. "Er doen 32 teams mee", zegt Martijn. "De meesten komen uit Nederland, België en Duitsland, maar er komen ook deelnemers uit Ierland, Italië, Denemarken en Zwitserland. Vorig jaar hadden we een team uit Libanon! Elk jaar groeien we en krijgen we meer aanmeldingen dan we toe kunnen laten helaas." Het feit dat het toernooi geliefd is bij zowel nationale als internationale teams, ligt volgens Martijn aan het hoge niveau. "Er doen al jaren een aantal heel goede teams mee, en die trekken ook weer andere goede teams aan. Zo houdt het hoge niveau zichzelf in stand."

Iedereen die geïnteresseerd is om te komen kijken naar een wedstrijd is van harte uitgenodigd om een van de dagen langs te komen. Meer informatie is te vinden op www.force-elektro.nl of www.rising-high.nl