Tijdens het Dierenuurtje konden oudere patiënten knuffelen met konijnen en cavia's, met een positief effect op hun geest.
Tijdens het Dierenuurtje konden oudere patiënten knuffelen met konijnen en cavia's, met een positief effect op hun geest.

Oudere patiënten knuffelen met konijnen en cavia's

Algemeen

De oudere patiënten op de Geriatrische Trauma Unit van het Reinier de Graaf ziekenhuis kregen afgelopen donderdag bijzonder bezoek. Toen was namelijk het zogenoemde 'dierenuurtje'.

De oudere patiënten konden in de huiskamer van de afdeling knuffelen met konijnen en cavia's. Het bezoek van de dieren heeft een positief effect op lichaam en geest van patiënten. "We vinden het belangrijk om de kwetsbare ouderen op onze afdeling zoveel mogelijk te activeren en de konijnen en cavia's helpen daarbij", aldus afdelingssecretaresse Petra Augustinus. "We stimuleren onze patiënten namelijk om een gezond dag- en nachtritme op te bouwen en te behouden. De dieren zijn voor hen een extra aanleiding om uit bed te komen. Daarnaast kunnen ze tijdens het knuffelen terugdenken aan een eigen huisdier dat ze vroeger hadden en dat heeft een positief effect op hun geest."
De konijnen en cavia's zijn speciaal overgekomen van kinderboerderij Tanthof in Delft. Een vrijwilliger van het ziekenhuis zorgt ervoor dat de dieren elke laatste donderdagmiddag van de maand een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Het gaat om gezonde dieren die vooraf ingeënt en nagekeken zijn. De komst van de dieren vormt daarom geen gevaar voor de hygiëne in het ziekenhuis en de veiligheid van patiënten.

!