Afbeelding

Kunstenaars van Kadmium #33

cultuur

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 33: Henk van Trigt

Dicipline: Schilderkunst
Atelier: Schuttersveld 15, Delft
Website: www.henkvantrigt.nl
Facebook-pagina: henk van trigt

Geboren in een warm, maar geen artistiek, Haags gezin bezocht ik met de lagere school het Gemeentemuseum in Den Haag. Nog steeds herinner ik me dat het werk van Mondriaan diepe indruk op me maakte. Zulke kunst had ik nog nooit gezien.

Ik kijk er nu op terug als een vorm van innerlijke herkenning. Tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, ervoer ik diezelfde innerlijke herkenning toen ik onderwijs kreeg van Joost Baljeu. Hij was DE animator van de naoorlogse voortzetting en de erfenis van 'De Stijl' (Mondriaan en van Doesburg). Hij onderwees mij intensief de methode om tot een zuivere geometrische expressie te komen.

Nu , 55 jaar later, ben ik nog steeds overtuigd dat DIT de manier is om me schilderkunstig te uiten. Nog iedere dag ga ik in mijn atelier aan het werk om nieuwe dingen binnen de geometrische kunst te ontdekken. De schilderkunstige mogelijkheden zijn oneindig en zeer divers. U kunt dit zelf beleven als u op mijn website gaat kijken, van de eerste schuchtere pogingen tot mijn laatste werken uit 2018.

Esthetische ontroering in de beeldende kunst is uniek, zij kan niet met andere middelen, b.v. tekst, worden uitgelegd. Zij kan alleen door de beschouwer worden gevoeld of herkend.

Afbeelding