Het tableau is een blijvende herinnering aan het spoorwegviaduct
Het tableau is een blijvende herinnering aan het spoorwegviaduct

Keramiektableau Spoorwegviaduct bleef behouden

Nominatie 5
Wat: Keramiektableau
Waar: oude treinstation
Wie: Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft en Monumentenzorg Delft

In de noordgevel van het oude stationsgebouw is het keramiektableau uit 1965 ter gelegenheid van de opening van het spoorviaduct ingemetseld. Tegen deze noordelijke kopgevel van het in 1885 geopende stationsgebouw hebben altijd aanbouwen gestaan. Zoals het rechthoekig, zwart bakstenen gebouw waar het grenswisselkantoor in gevestigd was. Na sluiting van het oude station begin 2015 is het uiteindelijk gesloopt. Restauratie van dit geveldeel resulteerde in het overnemen van de vormen van het vrijstaande geveldeel erboven. De cementen lijsten (''spekbanden'') daarin werden in de onderste zone herhaald tot aan de plint, zodat de noordgevel nu een samenhangend geheel vormt.
Het frivole keramiektableau is gemaakt door de Porceleijne Fles. Aangeboden door de stad, draagt het de naam van de toenmalige burgemeester De Loor. Het vrolijk gekleurde tableau, dat was aangebracht op de nieuwe afscheiding van het eerste perron is bij de recente sloop gespaard met de bedoeling het op te nemen in het nieuw gerestaureerde station. Vanuit artistiek en cultuurhistorisch gezichtspunt is de herplaatsing van dit vrolijke tableautje alleen maar toe te juichen. Het is een opvallend, kleurrijk accent in de kopgevel waarmee een belangrijke recente periode uit de Delftse geschiedenis wordt herinnerd.

Ieder jaar reikt Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Het kan een restauratie of een verbouwing van een monument zijn, maar ook het plaatsen van een beeld of een stoephek, het aanbrengen van een muurschildering, een winkelpui, gevelsteen of gevelreclame. Daarnaast kunnen de lezers van Delft op Zondag ook stemmen voor de 'Delft op Zondag Publieksprijs' Mail úw nominatie de komende week naar lecomteprijs@delftopzondag.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1