De bogen van de Weesbrug zijn in oude glorie hersteld.
De bogen van de Weesbrug zijn in oude glorie hersteld.

De Weesbrug; authentiek gerestaureerd

advertenties

Nominatie 4
Wat: De Weesbrug uit 1573
Waar: Hoek Oude Delft- Breestraat
Wie: Gemeente Delft

In een periode van enkele maanden is de Weesbrug over de Oude Delft bij de Breestraat geheel gerestaureerd. Dat was nodig, want de brug was in een slechte staat. De restauratie werd grondig uitgevoerd en daarvoor moest bijna de complete top van de boogconstructie voorzichtig worden gedemonteerd. Daarbij bleven de natuursteenblokken van de boogkanten op hun plaats voor zover ze niet vervangen moesten worden.
Een groot deel van het materiaal was nog goed genoeg om te behouden. Maar er was ook het nodige volume aan slechte, te ver verweerde en gebroken stenen te vervangen, vooral in de naar de kaden aflopende landhoofden. De restaurateurs maakten van de gelegenheid gebruik om de aanzetten van de boog vlak boven de waterlijn te reconstrueren. In de loop van de tijd zijn op enkele plekken de grote natuursteen kantblokken vervangen door baksteen. Hier zijn nieuwe blokken natuursteen ingemetseld.
Natuurlijk mocht de sluitsteen met het jaartal 1573 niet verloren gaan. Gelukkig was deze in redelijke staat.
Het was alles bij elkaar een zeer zorgvuldige en conserverende restauratie, waarbij de brug zijn authenticiteit heeft behouden door maximaal behoud van oud materiaal.

Ieder jaar reikt Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Het kan een restauratie of een verbouwing van een monument zijn, maar ook het plaatsen van een beeld of een stoephek, het aanbrengen van een muurschildering, een winkelpui, gevelsteen of gevelreclame. Daarnaast kunnen de lezers van Delft op Zondag ook stemmen voor de 'Delft op Zondag Publieksprijs' Mail úw nominatie de komende week naar lecomteprijs@delftopzondag.nl