Een traditionele muurreclame. Een tijdsbeeld.
Een traditionele muurreclame. Een tijdsbeeld.

Muurreclame in ere hersteld

Nominatie 2
Wat: Gevelreclame
Waar: Oosteinde 214
Wie: I. van der Elst en H. Friedel

Ooit zag je ze overal: muurreclames. Veel ervan zijn verdwenen. Maar tegenwoordig worden deze oude reclames weer op waarde geschat. Zo ook de oude muurreclame op de zijgevel van het hoekpand Oosteinde 214/ Harmenkokslaan.
Het eenvoudige bedrijfspand dateert van het midden van de negentiende eeuw. Het werd in 1996 gemeentelijk monument. De muurreclame was toen al lang vervaagd. Zelfs op de in 1960 gemaakte foto van dit deel van de Harmenkokslaan is de reclame nauwelijks meer te zien.
De restauratie ervan kwam dus voor een groot deel neer op reconstructie. Altijd een uitdaging, maar gelukkig was de oorspronkelijke, in het begin van de 20e eeuw geschilderde reclame bekend door enkele oude afbeeldingen. Bovendien waren de contouren en opschriften nog afgetekend door intrekking van de verf in de zachte geelbruine baksteen. Hier was reconstructie betrouwbaar en dus goed te rechtvaardigen. Uit het opschrift van de reclame blijkt duidelijk wat er in het pand werd verhandeld: glas, porselein en aardewerk. Geen bijzondere zaken, maar alledaagse, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Het aardige van deze reclame is dat ze inzicht geeft in de bedrijvigheid aan en om het Oosteinde in die periode. Daarom is het echt een tijdsbeeld dat het waard is behouden te worden.

Ieder jaar reikt Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Het kan een restauratie of een verbouwing van een monument zijn, maar ook het plaatsen van een beeld of een stoephek, het aanbrengen van een muurschildering, een winkelpui, gevelsteen of gevelreclame. Daarnaast kunnen de lezers van Delft op Zondag ook stemmen voor de 'Delft op Zondag Publieksprijs' Mail úw nominatie de komende week naar lecomteprijs@delftopzondag.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1