Jan van Leeuwen was vroeger een gevreesde spits. Tegenwoordig fietst hij liever. (foto: Roel van Dorsten)
Jan van Leeuwen was vroeger een gevreesde spits. Tegenwoordig fietst hij liever. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Hoe gaat het met Jan van Leeuwen?

sport

DELFT - Jan van Leeuwen (70) begon als keeper bij ASSO, maar groeide uit tot topscorer van de Delftse regio.

Dat terwijl Van Leeuwen op jonge leeftijd begon met korfballen. "We speelden bij de Algemene Schipluidense Sport Organisatie en wilden eigenlijk liever voetballen. Daarom werd, toen ik dertien was, een voetbaltak opgezet. Ik ging, ondanks mijn geringe lengte, al snel keepen."

- Wanneer kwam je bij de senioren?
"Op mijn zestiende. Ik had met Jan de Boer een heel goede keeper voor me, dus ik speelde mijn wedstrijden voornamelijk in het tweede elftal. Toen het derde spelers tekort kwam, ben ik daar eens in de spits gaan spelen. Prompt schopte ik er twee of drie in en werd ik spits."

- Met wie speelde je zoal samen?
"Mijn eerste trainer was Scheurwater en ik speelde met onder meer Jan de Vast, Han van Heusden, Leo en Gé Poot, Henny de Bree, Ary Eikelenboom, Koos en Hans Mostert en Arie Dijkshoorn. We hadden een leuk elftal, maar werden nooit kampioen, al promoveerden we wel twee keer."

- Hoe was de sfeer?
"Hartstikke goed. Op donderdagavonden werd het na de training altijd laat. Dan gingen we kaarten en werd er ook wel een biertje gedronken. We hebben er ook weleens een thuis bij voor de deur afgezet. Toen zijn moeder open deed viel hij letterlijk met de deur in huis. Zijn vader dronk altijd vermouth en hij dacht dat dat hem ook wel goed afging. Toen hij zat te kaarten was dat ook wel zo, maar bij het opstaan, ging het niet goed. Ook had een speler eens geregeld dat we mochten kegelen in het Elektrogebouw van de TU. Toen we erbij gingen fonduen, ging het brandalarm en viel de brandweer binnen. Die waren niet blij!"

- Waar was je goed in?
"Toen ik eenmaal in de spits stond, moest ik het vooral van mijn snelheid hebben. Ik denk dat ik ook één van de snelste goals uit het amateurvoetbal ooit heb gemaakt. Na de aftrap gaf Han van Heusden de bal diep, ik sprintte er op links achteraan en schoot vanaf rand strafschopgebied binnen. Ik denk dat die bal er binnen een seconde of zes in lag. Verder was ik een goede kopper. Ik denk dat ik in mijn beste dagen met mijn sprongkracht de lat wel zou halen."

- Wat blijft het meest bij?
"Dat ik topscorer van de Delftse regio werd. Ik weet nog dat we in de laatste wedstrijd van dat seizoen tegen NLS in Duindorp speelden. In die wedstrijd scoorde ik die snelle goal en erna maakte ik er nog vier. Uiteindelijk werd het 5-5 in die wedstrijd en werd ik topscorer."

- Wanneer stopte je?
"Ik denk toen ik een jaar of 36 was. Na mijn gescheurde knieband ging het toch met wat meer moeite. Ik heb het daarna nog een half jaartje geprobeerd bij de veteranen, maar dat was niet zo'n succes. Ik was er te fanatiek voor. Daarnaast ben ik een jaar of twee leider van het tweede elftal geweest, maar toen ik elke zaterdagmorgen iedereen moest afbellen om te kijken of er genoeg spelers waren, was ik dat ook zat."

- Ga je nog weleens kijken bij Schipluiden?
"Zelden of nooit. In mijn tijd hadden we er alles voor over. Reisde je in diensttijd vanaf de Veluwe naar huis om te kunnen spelen. Nu gaan ze middenin het seizoen op wintersport. Nu is mijn passie wielrennen, bij Tourclub Pijnacker. Dat deed ik in mijn tijd als voetballer in de zomermaanden al met mijn zwager Jan Poortvliet en nu beleef ik er nog steeds veel plezier aan. We hebben bijna heel Europa al gezien."