Met de opening van Abtswoude Bloeit worden twee actuele problemen aangepakt: enerzijds het tekort aan studentenhuisvesting en anderzijds de eenzaamheid onder ouderen (foto: PR)
Met de opening van Abtswoude Bloeit worden twee actuele problemen aangepakt: enerzijds het tekort aan studentenhuisvesting en anderzijds de eenzaamheid onder ouderen (foto: PR)

Samen koken of spelletjes doen in Abtswoude Bloeit

Algemeen

Drie totaal verschillende levenswijzen onder een dak: een goed idee of vragen om burenruzies? Een prima plan, vonden SHS Delft, Stichting Perspektief en Pieter van Foreest.

Door Esther Luijk

Afgelopen dinsdag openden burgemeester Marja van Bijsterveldt en vice-rector van TU Delft, Robert Mudde, de deuren van Abtswoude Bloeit, een project waar zowel studenten, als ouderen en economisch daklozen huisvesting vinden.

Abtswoude Bloeit! is gerealiseerd in een voormalig verzorgingstehuis in de Voorhof. Als alle inwoners hun nieuwe onderkomen betrokken hebben, zullen er 110 studenten, 40 aanleunbewoners en 32 cliënten van Stichting Perspektief wonen. In plaats van deze doelgroepen van elkaar te scheiden wordt er gezocht naar invullingen om het sociale contact juist op te zoeken en te stimuleren. De herontwikkeling zal daardoor bijdragen aan het herstel van de economisch daklozen en het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen.

"Het is een schakel die we nog misten in Delft", zegt Robert de Wee, manager van Perspektief. "Een plek voor mensen die met een klein duwtje in de rug prima zelfstandig kunnen wonen. In plaats van ze in een hoek te stoppen, wordt er met dit project tegen de cliënten gezegd 'je mag er zijn en je bent een volwaardig lid van de maatschappij'."

Inrichting
Qua inrichting hoefde er weinig te gebeuren om het verzorgingstehuis om te toveren naar een complex geschikt voor alle doelgroepen, vertelt Aditya Parulekar, bestuurslid vastgoed bij SHS Delft. "Het tehuis bestond uit veel zelfstandige kamertjes van rond de 23 vierkante meter, ideaal dus voor studenten. We hebben hier en daar een muur geplaatst of weggehaald, maar we hebben vooral geprobeerd om met minimale ingrepen, maximaal resultaat te boeken."

Wat wel nieuw is in het tehuis, is de komst van de Woonkamer van de Wijk, een multifunctionele ruimte op de begane grond waar ontmoeting centraal staat. Er is een coffeecorner, een minibibliotheek, kookeilanden, een spelletjeskamer en zithoeken. "We hebben de Woonkamer ingericht naar de wensen van de verschillende bewoners", zegt Aditya. "De studenten wilden bijvoorbeeld werkplekken om te kunnen studeren en de ouderen wilden een koffiehoek. Op deze manier proberen we ontmoeting te stimuleren." De toevoeging van 'Van de wijk' slaat op het feit dat niet alleen de inwoners van Abtswoude, maar alle bewoners van de wijk gebruik mogen maken van de Woonkamer. "We bieden op die manier de gelegenheid om activiteiten te organiseren, waar iedereen aan mee kan doen." Er werd een niet-digitale manier gezocht om alle inwoners met elkaar in contact te kunnen laten komen. Het resulteerde in enorm krijtbord in de Woonkamer. "Kijk, iemand gaat binnenkort een muziekworkshop organiseren", zegt Aditya, wijzend naar het schoolbord. "Superleuk toch?"

Motivatie
De drie organiserende partijen waren niet de enige die warm liepen voor het idee studenten, ouderen en daklozen samen te laten wonen. De 110 beschikbare studentenkamers waren in no-time bezet. "We hebben de studenten zelfs een motivatiebrief laten schrijven, omdat we gewoonweg teveel aanmeldingen hadden", zegt Aditya. "De meest gehoorde reden was dat mensen het gewoon heel leuk vinden om met ouderen samen te leven, ook omdat ze bijvoorbeeld zelf geen opa en oma meer hebben. Maar we hoorden ook dat studenten vanuit hun geloof hebben meegekregen dat je voor de ouderen moet zorgen, en dat dit een mooie gelegenheid is om dat uit te oefenen."

Femke Mureau is een van de studenten die een kamer wist te bemachtigen. "Maar met een beetje geluk wel hoor", zegt ze, terwijl ze druk aan het verven is. "Eigenlijk zou deze kamer naar iemand anders gaan, maar die stopte met z'n studie, waardoor 'ie weer vrij kwam. Toen kon ik er in." Omdat Femke nog niet heel lang in haar nieuwe onderkomen woont, heeft ze nog niet echt de kans gehad om te socializen met haar medebewoners. De intentie is er echter wel. "We hadden laatst een kennismakingsborrel voor alle bewoners, en dat was supergezellig. Het lijkt me dus ook wel heel leuk om eens samen te koken of te eten in de Woonkamer. Ik begreep dat er in het veleden al eens een Stamppotavond georganiseerd is, en dat het een enorm succes was. Dus voor herhaling vatbaar!"