De Schiehallen worden de thuisbasis van TEC Factory, een innovatieve maakfaciliteit. (Foto: PR)
De Schiehallen worden de thuisbasis van TEC Factory, een innovatieve maakfaciliteit. (Foto: PR)

Schiehallen worden een broedplaats van innovatie

Algemeen

De realisatie van The TEC Factory, een 'state of the art' maakfaciliteit waar kennisinstellingen, bedrijven en overheden samenwerken aan technische innovaties, is afgelopen weken weer een stap dichterbij gekomen.

Anton Niese (Founder/CEO TopTech) en Peter de Bruijn (Fieldlab Smart, Safe & Resilient Mainports) hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van de The TEC Factory in het technisch hart van de gemeente Delft. The TEC Factory biedt 24/7 een flexibele werkomgeving (Rental Space) met een modern machinepark (Maker Space). Daarnaast voorziet The TEC Factory in een prettige plek voor ontmoeting en uitwisseling (Community Space). Voor technisch intermediair TopTech biedt de ontwikkeling van de TEC Factory een uitgelezen mogelijkheid voor het ontdekken, opleiden en binden van nieuw technisch toptalent in praktijk gerelateerde opdrachten. "Er is veel krapte op de markt", aldus Anton Niese. "Dat gemis willen we gedeeltelijk invullen met studenten. Vandaar het belang van opleiden in een maakgerichte omgeving die gericht is op een nieuwe economie." Daarnaast worden in samenwerking met SSR Mainports concrete projecten opgezet waarvoor TopTech de benodigde technische competenties gaat invullen, zoals het project "Ketenontwikkeling Circulaire Economie" dat in samenwerking met de gemeente Brielle en het Scheepvaart Transport College is gestart, aangevuld met financiële ondersteuning van de Metropoolregio en bedrijfsleven. "De weg naar een circulaire economie kent nog vele maak-technische uitdagingen", benadrukt Peter de Bruijn. "de oplossingen daarvoor zijn soms al in het bedrijfsleven aanwezig, maar er zullen er ook nog heel wat moeten worden bedacht. Een gecombineerde inzet van bedrijven en kennisinstellingen is dus noodzakelijk." In 2018 worden de eerste projecten gestart rond het stimuleren van gebruik van bioplastics en gas (waterstof en methaan) als alternatieve brandstof en een duurzaam gebruik van de Delftse kanalen en grachten.
The TEC Factory wordt de volgende grote uitdaging. Het kernteam dat zich met de realisatie ervan bezighoudt en dat bestaat uit Peter de Vreede, Frans van der Meijden en Peter de Bruijn, heeft op dinsdag 24 april uitgebreid overleg gehad in Amsterdam met het ontwikkelteam van de nieuwe eigenaar over de locatie. "Het basisplan is dat we de oude hallen van Zegwaard in het Schiehallen complex gaan huren", vertelt Peter de Vreede. "Daar creëren we Bèta City met als kloppend hart de TEC Factory met zijn drie componenten waardoor er komend jaar ook eigen ruimte ontstaat voor High Tech Centre (HTC) een initiatief vanuit -en met- het MBO en de Bèta Factory, een initiatief van de Haagse Hogeschool. Samen met deze twee partijen en de TU beschikken we dan over een doorlopende leerlijn." De locatie Schiehallen is er voor vier of vijf jaar. "In de tussentijd ontwikkelen wij samen met de nieuwe eigenaar een nieuw concept voor wonen en werken in combinatie met deze activiteiten", aldus De Vreede. Over die toekomst en meer was er woensdagavond 25 april een TOP Delft discussie bij FESTO.. "Het mooie was dat de TU hier aangaf dat ze op zoek zijn naar precies dat wat wij aan het ontwikkelen zijn", zegt De Vreede. "Een faciliteit die een stap verder gaat dan een incubator. Het sterkt ons in de overtuiging dat we op de goede weg zijn. Op de laatste TOP Delft bijeenkomst in juni zullen wij Bèta City, het vervolg op de TEC Factory, presenteren."

Afbeelding