Tina Geels vooraf bij een meditatiesessie die Vrijzinnig Delft organiseert voor zijn leden in de Waalse kerk
Tina Geels vooraf bij een meditatiesessie die Vrijzinnig Delft organiseert voor zijn leden in de Waalse kerk

Kerkelijke functie Waalse Kerk gaat verloren

advertenties

De kerkgemeenschap Vrijzinnig Delft moet na veertig jaar zijn deuren sluiten bij de Waalse kerk. De gemeente Delft heeft een -vele miljoenen kostende- ruimtelijke visie voor het Museum Prinsenhof, waarin geen plek meer is voor de kerkelijke functie van de Waalse kerk.

Tekst en foto: Asch Rast

Maar de Vrijzinnigen zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Zij voeren nog gesprekken over een nieuwe locatie voor hun diensten in de binnenstad.Toch hebben predikant Tina Geels en voorzitter van de Vereniging van de Vrijzinnigen Albert Vlug gemengde gevoelens. Zij hekelen de beoogde toekomst van de Waalse kerk. "Het is een verlies voor heel Delft." aldus Tina. De Waalse kerk is volgens Vrijzinnig Delft niet zomaar een kerk die zijn deuren sluit vanwege ontkerkelijking. Ruim 600 jaar geleden streed Willem van Oranje vanuit zijn hoofdkwartier, het Prinsenhof, tegen de Spaanse bezetter. In de Waalse kerk vond de Prins van Oranje zijn inspiratie om de basis te leggen van onze hedendaagse godsdienstvrijheid. Nu zal de kerk zijn spirituele functie verliezen zodat het museum meer bezoekers kan ontvangen. Ook Albert Vlug zet zijn vraagtekens bij de intenties van de gemeente Delft die vele miljoenen zullen gaan kosten. "Ik denk dat ze hier ontzettend spijt van gaan krijgen. Na de ervaring met de Spoorzone zo'n project aangaan? Ik vind het bedrijfsmatig ondoordacht en historisch onverantwoord." De Waalse kerk heeft volgens hem zo'n grote historische waarde als kerk zijnde, dat het op zijn minst "onbegrijpelijk" is dat de Waalse kerk zijn functie verliest aan expositie ruimte dan wel een ruimte voor bijeenkomsten, borrels en recepties.

In stand houding
Volgens de gemeente Delft zorgt de museale functie er na de verbouwing voor dat de Waalse kerk in stand wordt gehouden. "In de Waalse kerk zal in de toekomst juist het verhaal van Willem van Oranje, vrijheid van godsdienst en de hofkapel van de Oranjes prominent getoond worden." aldus een woordvoerder die niet ontkent dat er geen plek meer zal zijn voor de beleving van het geloof. Dat betreurt predikant Tina Geels. "Ik vind het pijnlijk dat de kerkelijke functie van de Waalse kerk met de verbouwing verloren zal gaan." Dat er in de plannen geen ruimte is voor het beperkt aantal uren waarvan de Vrijzinnigen gebruik maakten van de Waalse Kerk, vindt ze onbegrijpelijk. "Eigenlijk past Vrijzinnig Delft precies bij wat Willem van Oranje voor ogen had toen hij zich honderden jaren geleden met hart en ziel inzette voor vrijheid van godsdienst."

Groeiend ledenaantal
Het mag bijzonder heten dat Vrijzinnig Delft in deze tijd groeit in ledenaantal. De deur staat voor iedereen open die zoekt naar de zin van het leven, zoals ieder jaar te zien was bij de afgeladen Kerstnachtdiensten in de Waalse Kerk. Als de plannen doorgaan is daar ook een einde aan gekomen. Volgens de gemeente Delft zijn de bouwplannen nog niet helemaal zeker. Aan het eind van de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over de ruimtelijke visie van het College van Bestuur en Wethouders.