De ommuurde binnentuin zou, mochten de plannen van Het Prinsenhof doorgaan, plaatsmaken voor een 'groene oase'
De ommuurde binnentuin zou, mochten de plannen van Het Prinsenhof doorgaan, plaatsmaken voor een 'groene oase'

"Wij hoeven geen internationale allure"

Algemeen

Bij toeval kwamen zij achter de grootse verbouwingsplannen van het Prinsenhofmuseum. De leden van Vereniging van Eigenaren Phoenixstraat stuurden direct een bezwaarbrief naar de gemeenteraad en college onderhandelaren. Want ze zijn het alles behalve eens met deze plannen.

Door Esther Luijk

"Het gebeurt letterlijk in onze achtertuin, en we weten van niks, worden nergens bij betrokken", begint Manita Koop, een van de bewoners. "We kwamen op internet, na goed zoeken pas overigens, de plannen tegen zoals architectenbureau Merk X uit Amsterdam deze opgesteld heeft. We hebben navraag gedaan bij diverse huishoudens hier in de straat en ook zij weten nergens van. Laatst was er een informatiebijeenkomst, georganiseerd door het Prinsenhof, waar nota bene entree geheven werd, ook voor omwonenden. Niet echt een voorbeeld van hoe het zou moeten gaan."

Status van het plan
Maar het feit dat ze niet bij de ontwikkeling van de plannen betrokken worden, is niet het enige wat de leden niet zint aan het plan. "Het plan is veel te vaag", zegt Lydian de Leede. "Zo is de status van het stuk onduidelijk. Enerzijds wordt verwezen naar een 'visie' en anderzijds toont het verhaal de detaillering van een min of meer concreet ontwikkelingsplan. We hebben dus geen idee wat er nu al vaststaat en wat niet."
Rinske Wessels van GroenLinks reageert hierop: "Er is voor het Prinsenhof een ruimtelijke toekomstvisie gemaakt die inzicht moet geven in de mogelijkheden die het Prinsenhof kan bieden. De raad heeft in december 2017 hierop gevraagd deze visie eerst nog tot drie scenario's uit te werken. Het proces rondom de vernieuwing van het Prinsenhof moet nog geheel opgetuigd worden en bevindt zich op dit moment nog in een heel pril stadium. Het is beslist nog niet definitief en dit zal in de aankomende raadsperiode verder vorm gegeven gaan worden. Daarbij zullen we zeker inzetten op het voldoende gelegenheid bieden waarin bezwaren door de diverse partijen uit de stad, zoals de VvE Phoenixstraat, benoemd en meegenomen worden."

Historische fouten
De grootste bezwaren van de bewonersvereniging richten zich voornamelijk tegen de aantasting van de identiteit van de historische stedenbouwkundige structuur van de omgeving en aantasting van het gebouw. In het plan van Merk X komen het openbreken van gevels voor een nieuwe entree en nieuwe horeca aan de Oude Delftzijde. Ook het lot van het poortje tussen het Sint Agathaplein en de Oude Delft is onduidelijk, volgens de bewoners. Daarnaast zou de ommuurde binnentuin in zijn huidige vorm verdwijnen en de ruimte bij het Sint Agathaplein getrokken worden, waardoor het plein ruimte kan bieden aan evenementen. Dit alles is bedoeld om de klimaatbeheersing, vindbaarheid en in- en externe toegankelijkheid voor mindervaliden te verbeteren. Maar dat kan ook op andere manieren, vindt de vereniging, die ook diverse alternatieven noemt in hun brief aan de gemeente. "We moeten stoppen met het 'verhippen'van de stad", zegt Jolande 's Gravemade, die vindt dat er grote historische fouten worden gemaakt. "Het binnenterrein dreigt een hangplek bomvol horeca te worden, waarvan we er in Delft al genoeg hebben. Die ommuurde tuin geeft zo'n mooi middeleeuws plaatje. Je kan de geschiedenis visualiseren op het plein zoals het nu is. Dat kan niet als er straks alleen een groot grasveld ligt. Er verdwijnt enorm veel historisch erfgoed als dit allemaal doorgaat."

Rob van Woudenberg, CDA Delft: "De architect is een gerenommeerde architect met veel ervaring en expertise met betrekking tot monumenten. Hij heeft een goede staat van dienst, daar doen wij niets vanaf. Maar hoe je het beleeft en ervaart als persoon kan toch heel anders zijn. Deels is dat smaak, en daar valt lastig over te twisten. Wat wij wel vinden, en dat zijn we eens met de brievenschrijvers, dat het historische element en karakter van het gebouw behouden moet blijven. Prinsenhof is een toeristische trekpleister, we willen in Delft toeristen die langer dan een dagje blijven, we moeten zeker ook letten op de overlast, we willen hier geen Amsterdamse taferelen."

Bram Stroop van Stadsbelangen Delft is het daarmee eens. "De gemeenteraad heeft in december 2017 besloten dat er eerst een onderzoek gedaan moet worden naar het voorstel van de directeur van het Prinsenhof, voordat er ook maar een kiertje volgestopt kan worden met specie of een gat gehakt kan worden in de muren van het gebouw. Stadsbelangen Delft is niet tegen noodzakelijk onderhoud, maar wel tegen 30 miljoen uit de mouw schudden zonder dat je weet waar het terecht komt."

Kostenplaatje

Want als laatste is er nog het kostenplaatje dat menig voorhoofd doet fronsen. "Niet alleen als bewoners van de Phoenixstraat, maar ook als Delftenaren maken we hier bezwaar tegen", zegt Koop. "25 tot 30 miljoen is achterlijk veel geld, en dat terwijl Delft nog lang niet uit de schulden is. Ze moeten stoppen met het smijten van geld van een ander!"

De investering is volgens Prinsenhof nodig om het museum toekomstbestendig te maken en het internationale allure te kunnen geven. "Ze willen er iets van maken dat niet bij Delft past. We zijn geen Madrid of Amsterdam. Het hele plan is volledig uit z'n verband gerukt voor een stad als Delft. Wij hoeven geen internationale allure, anders waren we wel ergens anders gaan wonen."

De bewoners hebben op het moment van schrijven nog geen reactie gehad van de geadresseerden. Wel hebben verschillende partijen Delft op Zondag laten weten de brief te betrekken bij de bespreking van het collegevoorstel dat binnenkort komt m.b.t. de inhoudelijke en ruimtelijke visie. Het rapport van Merk X over de verbouwingsplannen van het Prinsenhof is te lezen via www.politiekdelft.nl/prinsenhof-toekomstvisie-merkx.pdf.