Donny Slot in duel met Koen Göbel tijdens één van de laatste Midden-Delflandderby's in competitieverband. Op de achtergrond kijkt Thom van Mil (11) toe. 6 mei staan beide clubs weer tegenover elkaar. (foto: Roel van Dorsten)
Donny Slot in duel met Koen Göbel tijdens één van de laatste Midden-Delflandderby's in competitieverband. Op de achtergrond kijkt Thom van Mil (11) toe. 6 mei staan beide clubs weer tegenover elkaar. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

De Midden-Delflandderby blijft speciaal, ook al is 'ie vriendschappelijk

sport

MIDDEN-DELFLAND - Het blijft een bijzonder affiche: De Belgen tegen de bokken. Ondanks dat Schipluiden en Den Hoorn elkaar op zondag 6 mei op vriendschappelijke basis treffen, wordt deze wedstrijd zeker niet om des keizers baard gespeeld.

Over twee weken staat er namelijk wel iets op het spel. Het gaat om de eer; om het niet willen, néé, niet mógen verliezen in de Midden-Delflandderby. Schipluidenaar Thom van Mil kijkt uit naar de confrontatie met Den Hoorn. "Voor mij persoonlijk is het een bijzondere wedstrijd, want ik heb veel familie in Den Hoorn wonen. Ik heb inmiddels denk ik een keer of drie tegen hen gespeeld en dat is altijd genieten. Natuurlijk is het nu een oefenwedstrijd en brengt dat een andere spanning met zich mee dan toen we ze in de competitie troffen, maar je wilt natuurlijk nooit van ze verliezen."
Nadat Schipluiden de overstap naar het zaterdagvoetbal heeft gemaakt, zit een derby in competitieverband er voorlopig niet meer in. "Maar daar zijn andere wedstrijden voor in de plaats gekomen, zoals die tegen MVV '27 en Lyra. Ook dan speel je tegen een elftal uit de regio en dat is extra leuk, maar wedstrijden tegen Den Hoorn wegen toch wat zwaarder."
Over de kansen van Schipluiden in de derby der derby's heeft de aanvaller wel een idee. "Den Hoorn speelt in de eerste klasse en doet het daar goed en wij spelen in de derde klasse. Dat is heel knap van ze, maar ik denk dat de zaterdagcompetities over het algemeen wat hoger aangeschreven staan dan die op de zondag. We zullen er vol opklappen en het is zeker geen uitgemaakte zaak dat Den Hoorn deze wedstrijd zal winnen."

Bij Den Hoorn leeft de derby op dit moment nog niet echt. "Als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat we ons nu op de competitie richten", vertelt Donny Slot, die al meerdere derby's heeft gespeeld. "Natuurlijk vinden we het leuk dat die wedstrijd eraan zit te komen, maar het is niet meer zo als toen we elkaar in competitieverband troffen. Toen waren we er al een maand van tevoren mee bezig en waren het de wedstrijden van het jaar. Nu hebben we elkaar al zo lang niet meer getroffen, dat het gevoel een beetje afzwakt."
De competitiederby die nu nog op het programma staat bij Den Hoorn is die tegen Delft. "Maar dat is absoluut niet te vergelijken met spelen tegen Schipluiden. Hoewel het dan misschien nog niet zo leeft bij ons, is het toch niet zomaar een oefenwedstrijd."

Slot hoopt op grote publieke belangstelling. "Het is een weekend waarin er nauwelijks competitievoetbal plaatsvindt en wedstrijden tussen ons en Schipluiden zijn nooit saai. Ik weet eigenlijk nog niet echt wat ik ervan moet verwachten. En hoop strijd en hoge ballen waarschijnlijk."
Ook Hans de Vreede maakte als speler van Den Hoorn verschillende derby's tegen Schipluiden mee. "Dat waren bijzondere wedstrijden. Naar die twee potjes leefde je het hele jaar toe. Het mooie was dat je met een heel aantal van je tegenstanders bevriend was, maar dat je dat op het veld even vergat. Het waren altijd mooie wedstrijden, waarbij er aan strijd geen gebrek was. De ene keer wonnen zij, de andere keer wij; de elftallen waren destijds redelijk aan elkaar gewaagd. Zelf vocht ik mijn duels uit met Jan de Blij, wat een kanjer was dat! Toch wist ik ook in deze wedstrijden meestal wel te scoren, maar dat kwam voornamelijk door het elftal waarin ik speelde. Dat zit tegenwoordig trouwens ook wel goed. Ik ga regelmatig bij thuiswedstrijden kijken en dan zie je dat er aardig gevoetbald wordt."
Ook Leo van Beurden -toen spits, inmiddels voorzitter- stond regelmatig binnen de lijnen bij de Midden-Delflandderby. "Dat waren altijd wel leuke wedstrijden, maar voor mij persoonlijk waren ze niet meer bijzonder dan andere wedstrijden: ook in deze wedstrijden vielen twee punten te verdienen. In de jaren voordat we regelmatig tegen ze speelden, hadden zij een beter elftal, maar op een gegeven moment ontliep dat elkaar niet zoveel meer."

Van Beurden kijkt met plezier terug op zijn eerste wedstrijd tegen 'de Bokken'. "Dat was in mijn eerste seizoen bij de senioren en mijn latere ploeggenoot Martin Neeleman speelde zelfs nog bij Den Hoorn. Het was Pasen, het was ongeveer de enige wedstrijd van het weekend en we speelden uit. Het weer was lekker, dus het was goed druk. Ik zal dat nooit vergeten, want het was nogal overweldigend. Uiteindelijk werd het 2-2 en ik scoorde nog ook. Dat was natuurlijk prachtig."

Van Beurden kijkt uit naar 6 mei. "Hopelijk is het een beetje goed weer en komt er veel publiek op af. Mike de Blij en nog wat jongens maken er echt werk van. En een mooie wedstrijd zal het zeker worden, want aan het begin van het seizoen zag je op het toernooi bij Delft al dat een wedstrijd tussen deze twee ploegen altijd garant staat voor strijd."
Alle reden dus om zondag 6 mei om 14.00 uur de derby, die bij Schipluiden wordt gespeeld, te bezoeken!