Afbeelding

Kunstenaars van Kadmium #32

cultuur

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 32: Marieke Thiescheffer


Discipline: Autonoom beeldende kunst
Atelier: Schuttersveld 31, Delft
Website: www.mthiescheffer.nl

Als kunstenaar wil ik steeds iets nieuws ontdekken en ontwikkelen. Mijn werk is dus nooit hetzelfde. Maar de constante in mijn werk is het grensgebied tussen een herkenbaar hoofd en een abstracte kop. De hoofden zijn of herkenbaar of abstract. Ik ben begonnen met (zelf)portretten. Op de academie ontstonden meer abstracte kopvormen, vaak geïnspireerd op de natuur en organische vormen uit de diepzee.

Een nieuwe ontwikkeling in mijn werk is het onderzoek naar kleuren paletten en een ruimtelijke achtergrond. Aanleiding daarvoor is het uitwerken van muzikale schetsen van afgelopen zomer. De omgeving van de kop kreeg meer vorm. Zo ontstaat een ruimtelijk landschap, waar de vormen in een natuurlijke omgeving bewegen.

Afgelopen jaar ben ik doorgegaan met het kleurenonderzoek. Het aanmaken van een kleurenpalet met veel verschillende toonwaarden maakt de opbouw van een onderwerp veel genuanceerder en kleurrijker. Ook het schilderen met verschillende oliehoudende media is voor mij een ontdekking; hiermee kan je dus transparante lagen over elkaar schilderen.

Een van de producten van het kleurenonderzoek zijn vier doeken met zogenaamde Bloppen, ronde vormen die aan cellen doen denken. Er zitten misschien wel 10 lagen kleur op, die laag over laag opgebracht zijn. De kleuren die onder de bovenste laag zit beïnvloed de kleur die erop ligt. Hierdoor ontstaat een nieuwe kleur. Ook de achtergrond heeft veel verschillende kleuren gehad, de donkere achtergrond doet denken aan het heelal.

In twee grote doeken waarop een onderwaterwereld te zien is heb ik op twee verschillende manieren gewerkt. Op het eerste doek is de Loricefera, een corsetdier, prominent aanwezig. De vorm van het dier doet mij denken aan een hoofd waar hersenen in zitten en gedachten spinsels uit steken. Plankton, fascinerende diepzee beesten en gefantaseerde wezens dwarrelen eromheen. sHet water is er met medium verdunde transparante olieverf overheen geschilderd.

Op het andere doek heb ik de achtergrond spontaan geschilderd naar een afbeelding van borrelend water uit een onderwaterbron. Daaroverheen heb ik een serie transparante kwalachtige zee beesten geschilderd die lekker vrij bewegen. Ze zijn ontstaan vanuit de vormen van de ondergrond. Dit is een veel lossere manier van werken.

Het laatste jaar ben ik meer schilderlessen in mijn atelier gaan geven aan kinderen en volwassenen. Ik werk met kleine groepen. In de zomerperiode geef ik hele dagen (buiten) schilderles. Op mijn website vind je meer informatiewww.mthiescheffer.nl.

Afbeelding
Afbeelding