Randy Stanneveld heeft het ontzettend naar zijn zin bij Nootdorp.
Randy Stanneveld heeft het ontzettend naar zijn zin bij Nootdorp. "Ik ben ervan overtuigd dat we ons in het restant van dit seizoen veilig gaan spelen." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Nootdorp gaat nog zeven duels vol voor behoud in de hoofdklasse

sport

NOOTDORP - Nootdorp bevindt zich momenteel in een wat mindere fase. Toch heeft de ploeg van trainer Dick Boereboom nog alles in eigen hand als het gaat om lijfsbehoud in de hoofdklasse.

Dat terwijl de Nootdorpers voor de winterstop verrasten met hun manier van voetballen en de daarmee gepaard gaande resultaten. "Nu gaat het inderdaad wat minder," vertelt Randy Stanneveld, "maar gelukkig is de sfeer nog wel steeds heel goed. We hebben uit de afgelopen zes wedstrijden één puntje gehaald, maar de ploegen om ons heen hebben het niet veel beter gedaan. We hebben nog zeven wedstrijden te gaan, waarvan vier thuiswedstrijden en daarin zullen we minimaal drie keer moeten winnen. Daarvoor zullen we blijven vechten."
Want vechten doen ze bij Nootdorp. "Dat is ook onze belangrijkste kwaliteit en de manier waarop we aan het begin van de competitie onze punten pakten. Je ziet dat je tegen clubs speelt die budgetten hebben waar je 'u' tegen zegt. Daar lopen ontzettend goede spelers die ook nog eens goed samen kunnen spelen. Daar staan wij dan tussen als een klein dorpsclubje. Wij hebben in het begin punten gepakt door fysiek te spelen en de duels in te gaan en dat zijn veel van die clubs niet gewend. Inmiddels weet elke club dat en gaan ze hun spel daar ook aan aanpassen."
Maar dat is niet het enige verschil. "In het begin hadden we het geluk dat we vaak al vroeg in de wedstrijd een doelpunt maakten, zodat we achterover konden leunen en op de counter konden loeren. Daarbij hadden we het geluk dat kansen van de tegenstander er vaak niet direct ingingen. In de fase waarin we nu zitten is dat allebei andersom. We scoren gewoon te weinig."
Toch wanhoopt Stanneveld niet. "Want we hebben alles nog in eigen hand. Het gat met de veilige plekken is maar respectievelijk één en twee punten, terwijl we twee wedstrijden minder hebben gespeeld dan de ploegen die op die plekken staan. Mochten we twee wedstrijden winnen, dan ziet de wereld er ineens heel anders uit. We moeten het dit seizoen wel van directe handhaving hebben, want de afgelopen twee seizoenen hebben we nacompetitie gespeeld om promotie af te dwingen. Als we dat nu moeten doen om degradatie af te wenden, dan wordt het wel heel erg zwaar."
Stanneveld zelf is aan zijn derde seizoen aan sportpark 's Gravenhout bezig. "Ik ben begonnen bij SV Zoetermeer, maar ben erna naar Alphense Boys vertrokken. Daar heb ik vijf jaar in de jeugd gespeeld, maar na een blessure ben ik naar Velo gegaan. Toen ik naar de senioren overstapte, ben ik naar Nootdorp gegaan. Mijn vader kent John Karelse goed en zo kwam het contact snel tot stand. Ik zit hier nu drie jaar en heb het nog steeds heel erg naar mijn zin. In die drie jaar spelen we met hetzelfde elftal en we zijn in die tijd gegroeid. Helaas komt daar na dit seizoen verandering in. "Want er gaan aan het eind van dit seizoen zes of zeven jongens weg om hun heil hogerop te zoeken of om meer tijd aan hun gezin te kunnen besteden. Zelf wil ik op termijn ook weleens kijken of ik een niveau hoger aankan, maar daar is nu absoluut nog geen sprake van. Ik ben vier of vijf dagen op de club, train hier een jeugdelftal en heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin. Daarnaast ben ik pas 21 en moet ik mezelf blijven ontwikkelen."
Na bijna een seizoen in de hoofdklasse is er van ontwikkeling zeker sprake. "Ik merk dat ik in het veld rustiger ben geworden. Mijn belangrijkste kwaliteiten zijn mijn snelheid, mijn inzet, het feit dat ik het spel weet te temporiseren en mijn instelling. Daardoor heb ik de afgelopen jaren bijna elke positie in het veld al gezien. De afgelopen tijd speel ik echter meestal rechtshalf, wat voor wat extra vastigheid zorgt. Dat is wel fijn, want als het elke week een verrassing is waar je in het weekend speelt, kost het soms wat moeite om in de wedstrijd te komen, omdat je toch even moet wennen aan de positie."
Met trainer Dick Boereboom heeft de 21-jarige alleskunner allerminst problemen. "Hij is een heel rustige trainer die een duidelijk idee heeft hoe hij wil spelen. Je zou het kunnen vergelijken met Atletico Madrid: uitgaan van een goede organisatie en via de counter de snelheid van de aanvallers benutten."
Komend seizoen zou het kunnen zijn dat Stannevelds broertje Chasey één van die aanvallers is. "Hij heeft vorig seizoen al een aantal wedstrijden meegespeeld, maar besloot om dit jaar te stoppen. Doordat hij het voetbal wel mist, gaat hij komend seizoen weer beginnen bij Nootdorp."
Hopelijk is dat 'gewoon' in de hoofdklasse. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we het gaan redden. Ik denk dat we daarvoor nog minstens drie wedstrijden moeten winnen. Als onze tegenstanders zich straks al veilig hebben gespeeld en niets meer hebben om voor te spelen, wordt de kans alleen maar groter. Wij zullen er de laatste zeven wedstrijden gewoon bovenop blijven klappen."