Subsidiepotjes worden nog onvoldoende benut (foto: Shutterstock)
Subsidiepotjes worden nog onvoldoende benut (foto: Shutterstock)

Subsidiepotjes vaak onvoldoende benut

Algemeen

Subsidiepotjes worden landelijk vaak onvoldoende benut. Dat blijkt uit een onderzoek van Fondswervingonline onder ruim 2000 door haar onderzochte subsidies en fondsen. Over het algemeen blijken organisaties, instellingen en particulieren niet te weten dat deze subsidies of fondsen bestaan. Ook is er veelal onvoldoende tijd en kennis aanwezig om een professionele subsidieaanvraag op te stellen.

Door Martin Groen

Een nieuw ontwikkelde subsidietool van Fondswervingonline wil hier een einde aan maken. De online tool maakt het vanaf nu voor iedereen mogelijk de juiste subsidiepotjes te vinden, subsidiekansen te optimaliseren en een professionele subsidieaanvraag op te stellen. Het is opmerkelijk dat in Delft het aantal subsidieaanvragen de afgelopen jaren juist is gestegen. In tegenstelling tot de conclusie van Fondswervingonline, zou je hieruit kunnen afleiden dat inwoners en organisaties in deze stad wél de weg weten te vinden als het gaat om subsidiemogelijkheden. Waren er in 2015 nog 91 aanvragen en in 2016 124, inmiddels zijn dat er circa 160 in 2017. Het gaat hierbij met name om een laagdrempelige regeling voor subsidies om de leefbaarheid en sociale cohesie in Delft te bevorderen.

De wereld van subsidies
Jaap Burgstra is de initiatiefnemer achter Fondswervingonline en geeft aan dat er nog veel meer subsidiepotjes zijn, die vaak onbekend zijn. Een kleine 30 jaar geleden was Jaap Burgstra als vrijwilliger actief bij een inloophuis. Hij wilde zaken verbeteren, waarvoor geen geld was en kwam hierdoor in aanraking met de wondere wereld van subsidies en fondsen. Burgstra: "Omdat er toen nog geen betrouwbare informatie was over fondsen en subsidies zijn we die gaan verzamelen. We zijn een sociale onderneming. Ons doel is om maatschappelijke meerwaarde te creëren door toegang te geven tot financiële middelen en kennis, zodat waardevolle nieuwe initiatieven tot stand kunnen komen."

Digitale tool
"We hebben een digitale tool ontwikkeld, die ervoor moet zorgen dat subsidiepotjes veel beter benut gaan worden. We hebben aan de hand van succesvolle subsidieaanvragen gekeken waaruit een goede subsidieaanvraag moet bestaan. Aan de hand van deze informatie hebben we een digitale subsidieadviseur gebouwd. Deze maakt het voor iedereen mogelijk om de juiste subsidiepotjes te vinden en goede subsidieaanvraag in te dienen. Extra mooi is dat de digitale subsidieadviseur, net als een echte adviseur, je een seintje geeft wanneer er een nieuwe regeling is bijgekomen, die interessant voor je kan zijn", aldus Burgstra. Het platform verstrekt actuele informatie over meer dan 2000 subsidies en fondsen en helpt je bij het vinden en aanvragen van subsidies voor je organisatie of project. De komende tijd wordt het aantal regelingen nog fors uitgebreid. De digitale subsidieadviseur maakt het dus mogelijk om zonder ervaring een complete subsidieaanvraag voor je project aan te maken, inclusief een projectplan, begroting en een begeleidende brief voor de subsidieverstrekker.

Via de digitale subsidieadviseur van Fondswervingonline kun je aangeven voor welke activiteiten je geld zoekt. Dit kunnen specifieke projecten op je werkgebied zijn, maar ook algemene projecten. Hierna worden automatisch uit een databank met meer dan 2000 actuele subsidies en fondsen de regelingen geselecteerd die interessant kunnen zijn voor je organisatie of project. Via een aantal overzichtelijke stappen maakt de digitale subsidieadviseur vervolgens automatisch een subsidieaanvraagpakket voor je klaar. Dit aanvraagpakket bevat alle documenten die je over het algemeen nodig hebt voor een subsidieaanvraag. Ook kan de digitale subsidieadviseur voor je bijhouden wat de status van elke subsidieaanvraag is, welke aanvragen er zijn gehonoreerd, welke correspondentie er is geweest met subsidieverstrekkers en fondsen en welke notities er zijn gemaakt. Een lidmaatschap kost 25 euro per maand.

Subsidieloket gemeente Delft
Voor de mogelijkheden in Delft kunnen inwoners en organisaties in elk geval terecht op www.delft.nl/vrije-tijd/subsidies. Ook kunnen aanvragers via een contactpersoon bij de gemeente vragen stellen over een eventuele subsidieaanvraag. De gemeente heeft bij de laatste evaluatie over de periode 2015 tot en met 2017 een aantal subsidiepartners gevraagd hoe ze de regeling voor stimuleringssubsidies ervaren. Daaruit blijkt dat de meeste partijen de regeling kennen en dat het duidelijk is waarvoor de subsidie kan worden aangevraagd. Een enkeling kende de regeling niet en werd door een ambtenaar op de mogelijkheden gewezen. Raak je toch de weg kwijt in de wondere wereld van subsidies? Dan is de digitale subsidieadviseur van Fondswervingonline wellicht een optie.