De plantjes werden met veel enthousiasme ontvangen
De plantjes werden met veel enthousiasme ontvangen

Ontmoeten en groeien in Moe's Tuin

Algemeen

Eigenlijk was het grote jubileum al in Oktober, maar toen was Moe's Tuin gesloten vanwege het winterseizoen. Daarom vierden de bewoners en oprichtster Tilly Kaisiëpo hun 12.5-jarig bestaan gewoon nog eens, maar dan tijdens de heropening van de veelgebruikte tuin.

De tuin is 12,5 jaar geleden opgericht door Tilly met het idee een communicatiemiddel te creëren voor de bewoners. Er waren toentertijd vergaderingen en bijeenkomsten voor de bewoners over de herstructurering van de Poptahof. "Maar als je net uit een oorlogsgebied uit Syrië of iets dergelijks komt, nog geen Nederlands spreekt en geen idee hebt waar het over gaat, ga je niet naar die bijeenkomsten", vertelt Tilly. "Er wonen zoveel verschillende culturen en volken in deze wijk, maar er was voor hen geen plek om elkaar te ontmoeten en te spreken over de dingen die zij belangrijk vinden. Moe's Tuin is dus uit noodzaak geboren." Later bleek de tuin nog noodzakelijker te zijn dan van tevoren gedacht. "Er is zoveel doorstroming hier van ontheemde families. Zij willen zich ergens thuis voelen, erbij horen. Hier kunnen ze zaadjes planten, maar ook zelf groeien in hun eigenwaarde en sociale contacten."

Daverend succes
Direct na de opening van de moestuin in 2005, ontstond er een wachtlijst. "We begonnen destijds met 20 tuintjes" zegt Tilly. "Ik moest van Woonbron families zoeken voor die tuintjes, maar die waren zo gevonden. We zijn in de loop der tijd gegroeid naar 62 tuinen, maar nog is er een wachtlijst. In principe mogen de eigenaren van de tuintjes hun moestuin houden tot ze gaan verhuizen of overlijden, dus soms is de wachttijd lang." Tilly hoopt de mensen die niet direct een plekje in Moe's tuin kunnen krijgen, toch te kunnen helpen. "Sowieso zijn ze natuurlijk gewoon welkom in de tuin om te kijken en met elkaar af te spreken, alleen maar leuk! Ik heb ons ook aangemeld bij de collecteweek van het Oranje Fonds. Ik hoop dat we daarmee wat geld ophalen, waar ik dan plantjes van kan kopen voor op de balkons van alle mensen op de wachtlijst. Dan hebben ze toch iets leuks om naar te kijken en iets om voor te zorgen."

Cadeautje
Afgelopen woensdag kregen de tuiniers bakken vol plantjes overhandigd van Intratuin Pijnacker. Een cadeautje dat met enorm veel enthousiasme ontvangen werd. "Ik mocht zelf iets uitzoeken", vertelt Tilly. "Ik had ook gereedschap kunnen kiezen, want daar is ook behoefte aan. Maar ik keek zo in het rond en zag zoveel lege tuintjes, dus plantjes waren noodzakelijker." Het is in principe de bedoeling dat de eigenaren zelf de inhoud kopen van hun tuin. "Maar we zijn niet rijk in deze wijk dus soms is het wat leeg. Maar we voelen ons rijk, en dat is waar het om draait." In de toekomst hoopt Tilly vooral de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank blij te kunnen maken met een plekje in Moe's Tuin. "Het leven van die mensen in de Poptahof bestaat uit het wachten op het volgende pakket, het is overleven voor ze, heel geestdodend. Ik hoop dat ze dan hier hun eigen groente en fruit kunnen verbouwen, dat helpt ze niet alleen bij hun situatie, maar ook bij hun gevoel van eigenwaarde."

Doel
Elkaar ontmoeten, kennis maken, en je thuis voelen, dat is het doel van Tilly met haar tuin. "Ik wil mensen het gevoel geven dat ze erbij horen, ook al ben je pas net in Nederland. Ik wil ze zeggen: Je bent nu in Delft, hier is het goed, zijn we vrij en veilig, kom en doe gezellig mee. Die sociale veiligheid en leefbaarheid is voor mij het allerbelangrijkst."