Anton Spee speelde zowel voor het eerste zondag- als zaterdagelftal van DHL. (foto: Roel van Dorsten)
Anton Spee speelde zowel voor het eerste zondag- als zaterdagelftal van DHL. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Anton Spee?

sport

DELFT - Anton Spee (69) schopte het tot zijn verbazing tot de selectie van DHL, vertrok en keerde later terug bij het elftal van De Heren Leraren.

Als moeder Spee het voor het zeggen had gehad, was haar oogappel nooit gaan voetballen. "Zij vond voetbal een ruwe sport, wilde me van het idee afbrengen en meldde me aan bij de padvinderij. Dat zag ik niet zitten. Op de Hippolytusschool aan het Raam, waar ik leerling was, voetbalden we altijd. Ik kon het aardig en beleefde er heel veel plezier aan."

- En dus meldde je je niet veel later aan bij DHL...
"Toen ik mijn carrière als padvinder in de kiem heb laten smoren, mocht ik toch gaan voetballen. Als katholieke jongen ging je dan naar DHL, waar mijn oom Gé in de beginjaren van de club ook had gespeeld. Bij de pupillen werd Wim Tetteroo mijn leider. Het mooie is dat ik later met hem in het eerste elftal heb gespeeld."

- Hoe verliep de jeugd?
"Goed, omdat ik leerling was van het Stanislascollege werd ik altijd in het tweede selectieteam ingedeeld, ook al was dat beter dan het eerste elftal. We speelden ook met een oranje shirt en een blauwe broek. Dat veranderde toen ik in de A-jeugd kwam. Daar werden die elftallen voor het eerst gemengd."

- Kwam je direct bij het eerste?
"Tot mijn verbazing wel. Ik vond voetbal heel erg leuk, had het idee aardig mee te komen, maar ik dacht niet dat ik heel goed was. Voor trainers was ik een goede speler om erbij te hebben, want ik was braaf, deed wat me gevraagd werd en had een geweldige conditie, waardoor tijdens een duurloop de lat altijd hoog werd gelegd. Mijn eerste trainer was Arie de Wit, daarna heb ik jaren onder Jan van den Akker gespeeld."

- Met wie speelde je zoal samen?
"Met Bram Panman, die ook mijn leraar was geweest, met Jan van den Akker voor hij trainer werd en met jongens als Peter Bommelé, Frans Storm, Leo van Schie, Robbie Smit, Jan Schilperoort, Kees van Stigt, Harry Ramler, Lo van Dijk, Sjaak Jansen, Jan Dukker, Jaap Bodde en Nol van der Swaluw en Wim Tetteroo. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie ook een aantal jaar voor het Leids Studentenelftal gespeeld, waarmee we Nederlands kampioen zijn geworden."

- Was je ook bij DHL succesvol?
"We zijn eens kampioen van de derde klasse geworden en promoveerden daarna door een versterkte promotieregeling bijna naar de eerste klasse. Er was ook een keer dat we op basis van een radioverslag dachten kampioen geworden te zijn en op de schouders werden genomen. Uiteindelijk bleek dat de latere kampioen niet gelijk had gespeeld, maar gewonnen, waardoor ons feestje ruw werd onderbroken."

- Bleef je lang bij DHL?
"Ik heb er heel wat jaar gespeeld, was wel fanatiek, maar het gebeuren eromheen zei me niet zoveel. Zo wist ik vaak niet tegen wie we speelden en als ik geblesseerd was, kwam ik niet kijken. Als ik weleens wissel was, dacht ik 'zo, wij zijn best wel goed'. Op enig moment verhuisden we naar IJsselstein, waar de buurman vroeg of ik bij hem in het achtste kwam voetballen. Mijn vrouw wilde dat ik wat minder tijd in voetbal en meer in het gezin zou steken, maar al snel werd ik voor het eerste gevraagd en dat heb ik nog een jaar of vijf volgehouden. Toen we weer terug deze kant op verhuisden, ben ik met collega's van het Stanislascollege in het lerarenelftal op zaterdag gaan voetballen, maar daar waren de ambities een stuk minder hoog. Bij de eerste wedstrijd van dat team liet de keeper zijn eerste bal zomaar in het doel rollen, roepende 'Buiten de cirkel'."