Het is een droefgeestig gezicht. Het Kasteel, dat ooit wekelijks door honderden mensen werd bezocht, staat er verlaten bij. Michel Immers denkt dat de ziel van de club hier nog rondwaart. (foto: Roel van Dorsten)
Het is een droefgeestig gezicht. Het Kasteel, dat ooit wekelijks door honderden mensen werd bezocht, staat er verlaten bij. Michel Immers denkt dat de ziel van de club hier nog rondwaart. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Delfia beraadt zich over toekomst na uit de competitie gezet te zijn

sport

DELFT - Delfia verkeert in zwaar weer. Het eerste elftal kwam afgelopen weekend voor de tweede keer dit seizoen niet opdagen en werd daarom door de KNVB uit de competitie gehaald.

Trainer Michel Immers is aangeslagen. "Ik vind het heel erg, maar het zat er wel aan te komen. We kenden een valse start van het seizoen doordat pas vlak voor het begin van het seizoen duidelijk werd dat we bij Full Speed terecht konden en de randvoorwaarden waren niet optimaal. Daardoor heeft een aantal spelers dat zou komen afgezegd. We begonnen de competitie aardig, maar na de winterstop trainden we nog maar één keer en kwamen er zes jongens van het eerste opdagen. Dan moet je het doen met jongens die ontzettend hun best doen, maar niet het niveau hebben. Als dan de resultaten uitblijven, is het moeilijk een elftal op de been te brengen."
Immers voelt zich niet in de steek gelaten door zijn spelers. "Maar ik had van een aantal jongens wel wat meer verwacht. Aan de andere kant waren er ook jongens die wél opstonden, maar dat was niet genoeg. Dat is doodzonde. We hebben het na de verhuizing geprobeerd, maar Delfia is niet meer wat het was. De ziel is op het oude complex achtergebleven. Verder zijn we bij Full Speed heel hartelijk ontvangen, alleen stond er bij de wedstrijden geen Delfiaan meer langs de lijn om te kijken. Dat merken die jongens ook en dat speelt ook mee. Ik heb gezien dat ook de voorzitter er keihard voor is blijven knokken, maar we hebben dit niet kunnen voorkomen. Dat trek je jezelf als trainer ook aan."
Ook voor voorzitter Erwin de Graaf is het uit de competitie gehaald worden een hard gelag. "Maar we hadden van tevoren natuurlijk al een moeilijk seizoen verwacht. De verhuizing verliep rommelig. Doordat we lange tijd niet wisten waar we aan toe waren, konden we niks opbouwen. Of ik iemand iets kwalijk neem? Ik denk dat de rol van de gemeente in de gesprekken groter had kunnen zijn, maar het ligt niet aan hen dat we er nu zo voorstaan."
Dan rest de vraag: hoe nu verder? "Dat is voor mij nu ook nog niet duidelijk. We zullen binnenkort met het bestuur om tafel gaan met als belangrijkste vraag 'wat kunnen we en wat willen we?'. Moeten we net als drie jaar geleden een doorstart maken met een nieuwe trainer of wil je verder als club met alleen één of twee recreatieve elftallen en een team voor in de zaal? Of moeten we toch een algemene ledenvergadering beleggen met de vraag of het nog zin heeft om het ten grave dragen van de club nog langer uit te stellen. Ik ben realistisch genoeg om in te zien dat dat ook een optie is. Maar dat moet dan gedaan worden door de leden, niet door het bestuur, want de club ís van hen."
De Graaf neemt niemand iets kwalijk, vooral zijn trainer niet. "Want Michel Immers heeft er alles aan gedaan om er dit seizoen iets van te maken. Aan het begin van het seizoen hadden we, ondanks de verhuizing, de wind mee. Op een gegeven moment kwam de klad er echter in. We hadden in kwantitatief inzicht een grote groep, maar daar zaten ook jongens bij die niet klaar waren voor het eerste elftal. Als dan de resultaten tegenvallen, blijkt het moeilijk om een elftal op de been te brengen, hoe hard Michel er ook voor heeft gewerkt."
De voorzitter wil de stekker niet zomaar uit de club trekken. "Want we hebben met een aantal mensen de afgelopen zoveel tijd en energie in de vereniging gestopt. Het is zonde als dat voor niets is geweest. Aan de andere kant zal ikzelf, als de club weer een eerste elftal heeft, mijn taken als voorzitter neerleggen. Ik ben een aantal jaar geleden bewust gestopt als voorzitter, omdat ik wat wilde betekenen voor de club waar mijn kinderen sporten. Daarom ben ik voorzitter van DIOS geworden. Dat is niet te combineren met de taken die erbij komen kijken als Delfia een eerste elftal heeft. Dit seizoen ging ik op zondag eerst zelf voetballen, ontving ik de scheidsrechter voor het eerste en ging ik er erna als een haas vandoor om naar DIOS te gaan. Ik kan mezelf gewoon niet in drieën splitsen. Toen Delfia vorig seizoen vroeg of ik weer voorzitter wilde worden, heb ik me voor twee jaar aan de trainer gecommitteerd. Ik heb mijn stinkende best gedaan om het cluppie in leven te houden en dat is tot nu toe gelukt. Als de club zonder eerste elftal verdergaat, wil ik dat met alle liefde blijven doen, maar anders is het gewoon niet te combineren met mijn taken bij DIOS."
De Graaf wil de handdoek dus nog niet in de ring gooien. "De vraag is nu dus vooral wat de teams en de leden willen, want zíj zijn Delfia. We hebben nog zo'n vijftig spelende leden en rond de dertig niet-spelende leden. Als het nodig is, beleggen we een algemene ledenvergadering om te kijken hoe zij erover denken. Daarnaast stond een evaluatie met Full Speed sowieso op het programma en zullen we ook met hen bespreken wat onze mogelijkheden op het complex zijn. Voorlopig is er dus nog niets zeker."