Afbeelding

Linkse partijen grijpen de macht

Algemeen

Dinsdagavond 3 april presenteerde GroenLinks informateur Marijke Vos haar eindrapport voor een nieuw te vormen coalitie in Delft. De informateur ziet twee coalities als kansrijk. Een coalitie van GroenLinks, STIP, D66 en CU met óf PVDA óf SP.

Tekst en foto: Martin Groen

Volgens Vos zijn dit de coalities die het meest recht doen aan de verkiezingsuitslag en breed gedragen worden bij de inwoners en de gemeenteraad. Dat was de opdracht die zij had meegekregen van GroenLinks, de grote winnaar van de verkiezingen. Overigens was het een primeur voor Delft dat niet een fractievoorzitter van de grootste partij als informateur optrad, maar iemand van buiten. In dit geval Marijke Vos, lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks.

Sluwe 'Vos'
Opvallend is dat Onafhankelijk Delft niet in het advies van Vos voorkomt, terwijl deze partij ook tot de winnaars bij de verkiezingen behoort en met name in de volksbuurten op veel vertrouwen kan rekenen. "Een sluwe linkse 'Vos' sluit ons letterlijk en figuurlijk uit" volgens Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft.

Vos legt haar advies uit: "Uiteraard heb ik serieus naar Onafhankelijk Delft gekeken. Voor het draagvlak in de stad en de verbinding is dit een belangrijke partij. Toch liggen er op inhoud teveel lastige punten. Met name het negatieve standpunt over de Islam is voor de lijsttrekkers van de andere partijen een breekpunt."

Reacties
Stoelinga reageert fel op de conclusie van Vos: "Wij spreken en helpen steeds meer mensen die uit de Islam stappen en vervolgens worden bedreigd. Dat speelt in Delft en daar sluiten alle andere partijen zich voor af. Het eindrapport is gepresenteerd aan alle fractievoorzitters, behalve aan die van Onafhankelijk Delft. Zes minuten voordat die bijeenkomst begon werd ik daarvoor telefonisch uitgenodigd. Wat een miskleun van GroenLinks. Wij hebben vijf zetels en weten wat er leeft onder de gewone man en vrouw in de volksbuurten van Delft. Wij zijn niet alleen bij de verkiezingen, maar altijd in gesprek met de inwoners van Delft. We worden niet serieus genomen. Als dit de manier is waarop de linkse partijen te werk willen gaan en zogenaamd willen verbinden, dan weet ik genoeg. De hele informatieronde was al een farce. En je kan er op wachten dat het geld al brandt in de zakken van de linkse partijen. In plaats van financieel herstel, gaat Delft failliet."

Ook de VVD, die op dit moment nog deel uitmaakt van de coalitie en stemmen won, komt niet in het advies voor. Met de CU aan boord vormt de coalitie een ruime meerderheid, die dus ten koste gaat van de grotere rechtse partijen. Bart Smals van de VVD reageert teleurgesteld: "Het verkiezingsprogramma van GroenLinks verschilt op veel punten echt van het onze. Het ziet ernaar uit dat het bestuur van Delft een ruk naar links maakt in een stad die al jarenlang door links werd gedomineerd. Opmerkelijk, alsof Delft nog niet links en duur genoeg was."

Coalitie voor de hele stad
De informateur heeft gezocht naar een coalitie voor de hele stad. Vos heeft met vertegenwoordigers van alle fracties in de gemeenteraad gesproken over de opgaven voor de stad, de verkiezingsuitslag en de eigen wensen ten aanzien van de samenstelling van het college. Vos: "De gesprekken zijn positief verlopen. Alle fracties toonden zich zeer betrokken bij de stad en willen verantwoordelijkheid dragen." Frank van Vliet van GroenLinks was zeer te spreken over het eindadvies: "Dit advies ga ik vanavond eerst met mijn fractie bespreken en vervolgens met de mogelijke coalitiepartners. Ik hoop deze week duidelijk te maken met welke partners we daadwerkelijk verder gaan onderhandelen."

Grote opgaven
Delft is een mooie stad, met grote maatschappelijke opgaven. Informateur Vos: "Alle fracties benadrukken het belang van een transparante en verbindende bestuursstijl, zowel binnen de gemeenteraad en in de relatie tussen college en raad, als tussen het bestuur en de stad. De noodzaak om in te zetten op een sterke samenwerking met de stad en de regio wordt breed gedragen. Ook is er aandacht voor het verder financieel herstel van Delft."

Delftse uitdagingen
Alle fracties noemen het belang van draagvlak in de stad, zowel waar het gaat om het verenigen van verschillende denkbeelden en visies, als de verbinding met verschillende achterbannen, kiezers en wijken in de stad. Informateur Vos: "Uit de gesprekken zijn er vier belangrijke uitdagingen voor Delft naar voren gekomen: verduurzaming, groei van de stad en mobiliteit, zorg en ondersteuning en werk, armoede en economie. Voor deze uitdagingen en de zwaarte van het takenpakket vind ik een college met vijf wethouders voor de hand liggen."

Stabiele coalitie
Volgens Vos moet er sprake zijn van een stabiele coalitie die in staat is, op basis van een gedeelde visie en gemeenschappelijk programma, de komende vier jaar grote stappen te zetten in de Delftse uitdagingen. In de ogen van Vos is daar voor de rechtse partijen dus geen plek. Het is nu aan de fractie van GroenLinks om te kiezen met welke coalitie zij de onderhandelingen wil starten.