De deelnemers van één van de vertelmiddagen van Delft Vertelt.   (tekst: ML / foto: PR)
De deelnemers van één van de vertelmiddagen van Delft Vertelt. (tekst: ML / foto: PR)

Bekende en onbekende Delftenaren vertellen hun waargebeurde verhaal

Algemeen

DELFT - Verhalen die een verbinding hebben met de stad Delft. Die staan centraal tijdens de vierde editie van Delft Vertelt in het Rietveldtheater. Op zondag 15 april a.s. is het weer zo ver.

Het zijn niet de minste namen die voor deze avond zijn gecharterd. Wat te denken van oud-burgemeester Huib van Walsum, galeriehouder René Jacobs en Bram Stoeken, bekend van het jazzfestival. Iedereen heeft een verhaal, groot of klein. Deelnemers van Delft Vertelt zijn veelal door schrijfdocenten geholpen bij het kiezen, uitwerken en vertellen van hun verhaal. Al zullen deze bekende namen dat allemaal best zelf hebben gekund. Dit 'verhalen vertellen in Delft' is een initatief van Maarten Freriks. "Die hoorde eens een vrouw van 84 jaar zeggen dat ze hele verhalen over Delft zou kunnen vertellen", zegt organisator Gerard Jellema. "Dat bracht hem op het idee voor zo'n evenement, om mensen over grote of kleine dingen uit hun eigen leven op een podium te laten vertellen."

'True Stories'
Dat is overigens niet iets nieuws. De eerste 'True Stories' evenemten, waar gewone mensen hun eigen verhaal vertelden, begonnen zo'n twintig jaar geleden in Amerika. Tien jaar later volgde Nederland met de 'Echt gebeurd' avonden in Amsterdam. En sinds vorig jaar is er Delft Vertelt, waarbij zeven Delftenaren hun True Story vertellen en één muzikant zijn of haar gevoel bij Delft in een liedje vertaalt. "Onze eerste vertelmiddag was Marja van Bijsterveldt één van de vertellers", begint organisator Joke Kouwenhoven. "Zij heeft het evenement destijds geopend en vertelde over haar eerste dag als burgemeester. En over de brand bij Le Mariage en over de sleutel van het oude stadhuis, waarvan zij aanvankelijk niet wist dat deze daar echt de deur kan openen." Bij het vertellen van verhalen en anekdotes is het vaak een kwestie van inzoomen op kleine dingen die de hele dag kunnen gebeuren. "Kleine alledaagse gebeurtenisjes", aldus Jellema. "We hebben iets met burgemeesters, want ook Nachtburgemeester Quack is al eens te gast geweest en de komende editie hebben we oud-burgemeester Huib van Walsum. Daar zijn we heel blij mee. Hij is nogal eens te gast in het Rietveldtheater en het is leuk dat hij nu zelf komt vertellen. Onder andere over het onverwachte bezoek van Bill Clinton destijds. Leuk om dit uit de point of view van de oud-burgemeester te horen."

Muzikale acts
Ook Ingrid Pool, Flip de Liema en het meisje met de Rode Hoed - wie is zij eigenlijk - brengen hun verhalen voor het voetlicht. En van Aman Noori hoor je hoe gastvrij Delft eigenlijk is. "René Jacobs vertelt over zijn eigen galerie", zegt Kouwenhoven. "Wat voor bezoekers krijgt hij over de vloer en wat zijn hun reacties op zijn kunstwerken?"
Bram Stoeken organiseert al jaren het jazzfestival en vertelt nu samen met zijn dochter een persoonlijk verhaal. "En zij hebben ook een muzikale act", zegt Jellema. "Het zijn altijd liedjes die met Delft te maken hebben, zoals eerder door Kim Nijs, Rapaille en Stefka."
De middagen van Delft Vertelt hebben altijd veel belangstelling. Tijdens de vorige editie waren er vijftig mensen in de zaal. Voor de editie van komende zondag hopen de organisatoren op de maximale honderd. "We hopen echt eens het bordje 'uitverkocht' buiten te kunnen hangen!"
De voorstelling op zondag 15 april begint om 15.00 uur en kaarten kosten 7,50 euro. Delft Vertelt is een samenwerking tussen Schrijven in Delft, Vertelkring Delft en Theaternetwerk Delft. Het Rietveldtheater vind je aan het Rietveld 49 in Delft.