Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Ratten
Terwijl de gemeente met alle macht probeert om de hoeveelheid ratten - je ziet ze niet, maar ze zijn er wel - omlaag te krijgen, zijn er helaas nog altijd verschillende mensen die brood in de straten en plantsoenen dumpen. Beste mensen, doe dat niet, hoe goed ook bedoeld: u kweekt er vooral ratten mee, die echt hele nare ziekten verspreiden. Het brood waar ik het over heb werd ergens op dinsdag op een straathoek in Voorhof neergegooid. Voor oud brood is er een veel betere oplossing: de groene GFT-bak. Dat is namelijk echt mens- en milieuvriendelijk! Dan komt het brood immers op een gezonde manier terug in de kringloop.
F.M. Boon, Delft

Huurfietsen
De huurfiets een oneerlijke concurrent. Als ik bij wijze van spreken overal loempiakarren in de stad wil neerzetten, moet ik een vergunning aanvragen die ik dan niet zou krijgen. Ik zou de kaas dan spreekwoordelijk van de huidige loempiaverkopers van het brood eten. Wanneer grote bedrijven zoals Mobike en Swapfiets 10.000 fietsen in de stad neergooien om geld te verdienen door op straat fietsen te verhuren mag dat wel gewoon. Bedrijven zoals het Chinese miljarden bedrijf Mobike, maken de fietsenwinkels kapot. Piet Vonk is de eerste. Er gaan er vele volgen. Van 10 fietsen in Delft zijn er nu al 2 huur, en dit aandeel blijft maar stijgen. Waarom heft de gemeente hier geen limiet of verbod op deze straat handel, zoals in Amsterdam?
Tim

Verkennersrapport
Twee hele dikke middelvingers naar de Delftenaar. Anders is het verkennersrapport van Marijke Vos (GL) niet uit te leggen. Dit formatieadvies van Marijke Vos is een voorgekookt verhaal geworden. Gezien het GroenLinkse voortouw was het op voorhand redelijk goed te voorspellen waar het verkennersrapport op uit zou komen. De verkiezingsuitslag zette GroenLinks, D66 en STIP sowieso weer op het pluche. Maar ja wat te doen met Onafhankelijk Delft hè? Een partij die van 3 naar 5 zetels ging en 40% winst boekte. Deze lokale volkspartij was wel in 19 van de 49 stemlokalen de grootste partij geworden en had met lijsttrekker Martin Stoelinga, die in zijn eentje 4100 stemmen had behaald veruit de populairste politicus in de gelederen.

Maar Onafhankelijk Delft in het stadsbestuur dat kon niet. Rechtse populisten aan de Schie aan het stuur van de Prinsenstad, dat moest vermeden worden. Het werd een simpel verhaal voor Marijke Vos. Het effect van de leider in eikeltjespyama was in elke studentenstad een feit, dus ook in Delft. Klaver was de stemmentrekker en zeker niet de kleurloze lokale voorman Van Vliet. Ook de studentenbelangenclub met zijn enorme achterban STIP mocht in het nieuwe college weer meedoen. Met de stemmen was het weer snel geregeld, er wonen meer dan 14 duizend studenten in Delft. Dat ze louter bezig zijn met eigen belangen en verder weinig affiniteit met Delft hebben, boeit niet! De jongens en meisjes van STIP doen we er weer bij, zal Vos gedacht hebben! Het feit dat er na een half jaar weer een student uit de raad gaat en er weer een ander ingezworen wordt is echter ook een middelvinger naar het serieuze raadswerk. Raadswerk en het besturen van een stad is geen bijvak wat je om je carrièreperspectieven te pimpen op je cv vermeldt. D66 erbij, past ook prima in het plaatje, de landelijke akkefietjes met Pechtold gewoon negeren, geen probleem! De ChristenUnie welke zich Bijbels altijd naar de zittende macht voegt kan je er ook maar bij hebben..En dan nog twee keuzes.. De SP of de PvdA. Feitelijk lood om oud ijzer. De gedecimeerde PvdA is sowieso blij als ze al ergens in mee mogen doen.

Maar doen we met die partij die kennelijk wel zijn voelers in alle Delftse haarvaten heeft zitten? Die blijkens de verkiezingsuitslag wel oog en oor heeft voor de Delftse burger en die de problematiek op wijkniveau kent en die recht voor zijn raap de dingen verwoordt? Nou dan gooien we het aangaande Onafhankelijk Delft toch over de boeg van de islamisering.. Klaar! Een appeltje eitje voor Vos. Echter, het spel van GroenLinks/Vos is doorzichtig en overduidelijk vooropgezet. Maar de feiten liggen anders. Stoelinga heeft in het gesprek dat hij – en waar ik bij aanwezig was - had met verkenner Vos duidelijk kenbaar gemaakt dat de excessen aangaande de terugkeer van jihadi's in de wijken, geweld tegen vrouwen, vrouwenbesnijdenis en bv. wijkterreur aangepakt moeten worden. Er is no excuse op streng handhaven! De tijd van pappen en nathouden is allang voorbij. Maar voor degenen die wel willen integreren, willen leren en willen werken moeten kansen geboden worden.

De gekozen legitimering van verkenner Marijke Vos, nu senator in de Eerste Kamer, om Onafhankelijk Delft buiten het stadsbestuur te parkeren deugt om meerdere redenen niet en is leugenachtig van aard. Maar goed, met de waarheid nam Marijke Vos het al vaker niet zo nauw. Haar handelswijze toen ze (milieu)wethouder in Amsterdam was inzake de giftanker Probo Koala (2006) hing ook van draaikonterij en leugens aan elkaar. En ook al is de formatie nog niet definitief afgetikt, voor Onafhankelijk Delft - de echte stem en hart van de stad en haar grote achterban - resten twee middelvingers die kennelijk op plaatsen zijn geweest waar de zon nooit schijnt.

Theodor van der Lans