Eerste klimaatbestendige tramhalte

Algemeen

De gemeente Delft heeft een primeur in Nederland met de eerste klimaatbestendige tramhalte, direct tegenover station Delft CS.

De tramhalte is met instemming van de regionale vervoersautoriteit en HTM zo gebouwd, dat op het dak water opgevangen kan worden. Het water wordt vervolgens langs dubbelwandige glasplaten langzaam afgevoerd in plantenbakken. De halte staat symbool voor de noodzaak van een andere manier van inrichten van de openbare ruimte. Met deze speciale tramhalte wil het hoogheemraadschap van Delfland ideeën hiervoor onder de aandacht brengen van politieke partijen, die nu besprekingen voeren over de plannen van gemeenten voor de komende jaren.

Ingrijpend veranderen
Het gaat nu nog om een voorbeeld van hoe mooi je water kunt gebruiken in de openbare ruimte, waarmee water ook weer een zichtbare plek krijgt. In de nabije toekomst gaan we meer van dit soort oplossingen zien, als het aan hoogheemraadschap van Delfland ligt. De openbare ruimte zal in de komende decennia ingrijpend gaan veranderen.

Het idee voor de klimaatbestendige tramhalte is ontstaan tijdens de Sustainable Business Challenge, waaraan Delfland afgelopen najaar meedeed. Jonge talenten wonnen deze wedstrijd met het idee voor een duurzaam bushokje.