Joost Preuninger kreeg de liefde voor Korfbal met de paplepel ingegoten (Foto: Willem de Bie)
Joost Preuninger kreeg de liefde voor Korfbal met de paplepel ingegoten (Foto: Willem de Bie)

'Korfbal is het belangrijkste onderdeel van m'n leven'

sport

Elf jaar speelde hij korfbal op hoog niveau. Zo'n twintig uur per week trainen en spelen bij de Delftse topclub Fortuna: Joost Preuninger. Korfbal werd met de paplepel ingegoten door vader en moeder Preuninger. Vader Jan, moeder Ineke, zussen Marloes en Arline, andere familie, Preuninger = korfbal.

Door: Willem de Bie

Het is een terugkerend fenomeen volgens Joost: ouders korfballen bij Fortuna, nemen hun kinderen mee en voor dat je het weet zijn ze ook aan 't korfballen: "Het gaat op dezelfde manier als bij mij. Mijn ouders namen mij mee toen ik een jaar of zes was. Dan wil je spelen. Dus waren we op het gras van Fortuna aan het voetballen, spelletjes aan 't doen, kijken bij andere sporten, kortom leuke dingen doen. Automatisch kom je op een natuurlijke manier in contact met het korfballen". Wat ouder gaat het minder om 'spelen': "Langzaam maar zeker leer je het spelletje kennen, wordt je er beter in, doe je wedstrijdjes, en: wil je winnen". En dat winnen ging steeds beter. Niet in de laatste plaats door het enthousiasme van vader Jan en moeder Ineke die in respectievelijk het eerste en tweede team van Fortuna speelden.

Kampioen
Kinderen Preuninger, waaronder Joost, groeiden voor een belangrijk deel op op het sportpark van Fortuna. Later, bij de senioren, speelde Joost samen met zussen Marloes en Arline in Fortuna 1 en in Oranje. Joost heeft die periode als een van de hoogtepunten uit zijn sportieve carrière ervaren: "Het eerste Nederlandse kampioenschap is iets wat ik nooit vergeet. We speelden de finale tegen PKC, huizenhoog favoriet voor de landstitel. Wat niemand verwachtte: Fortuna gaf niet alleen knap tegenspel, maar won ook de wedstrijd! Het was in een uitverkocht Ahoy. Wat een sfeer, wat een emoties! En ik maakte ook nog 's veel doelpunten…".

Mandjesbal
Korfbal had lang een imago van een sport die voor wat softere types was. Onterecht. Het zat ooit in de hoek van 'onbekend maakt onbemind'. Daar is niets meer van terug te vinden. Het is een semi-contactsport waar hard voor elke meter wordt geknokt. Het speelveld is kleiner geworden - het middenvak is verdwenen - en ook de spelregels zijn ge-update. Anno 2018 is korfbal een populaire sport voor duizenden stad- en landgenoten. De tribunes zitten altijd vol, en wie thuis wil kijken kan gebruik maken van live-beelden via internet. Goed geregeld.

Preuninger
Joost was zes jaar toen hij voor het eerst met zijn ouders meeging naar de korfbalvelden aan de Schoenmakerstraat. "We woonden toen nog in De Lier; mijn ouders reden toen heel wat heen en weer. Ik weet nog dat mijn eerste training was met het team van mijn oudste zus. Qua leeftijd hoorde ik daar niet, maar dat voorkwam dat mijn ouders twee keer op en neer naar De Lier moesten rijden". Joost deed in het begin ook nog aan wedstrijdzwemmen en waterpolo, maar specialiseerde zich steeds meer in korfbal. Net als zussen Marloes en Arline.

Topsport
Veel korfballers zijn twintig of meer uren met hun sport bezig. Een heel ander beeld dan twintig jaar geleden: "Ooit was de vrouw vooral de aangever, omdat korfbal toen langzamer was. Dat is nu volledig anders. Het is veel sneller, veel dynamischer geworden. Aangever, verdediger, aanvaller, iedere speler moet het allemaal hebben". Topsport vraagt ook toptrainers en begeleiders: " Je ziet dat de gouden generatie van het WK, rond 2003, overal actief is. Bondscoach, assistent-bondscoach, toptrainer, begeleider, overal vind je ze terug: PKC. Die Haghe, Blauw-Wit". Ook Joost Preuninger is zeer actief met 'zijn' sport.

Opleiding is het belangrijkste
Dit seizoen is Joost Preuninger opleidingscoördinator bij Fortuna. Zijn ervaring als speler en trainer geven hem de meerwaarde die hij op anderen kan overbrengen, zowel op technisch als op tactisch gebied: "Zorgen dat de opleiding er in voorziet dat spelers vaardigheden hebben zodat ze op termijn bepalend kunnen zijn in de Korfbal Leaque. Er zijn al spelers die naar het hoogste niveau doorstromen en dat willen we nog proberen te verbeteren". Doorstromen, daar weten ze bij Preuninger alles van. Zo is nu Daan Preuninger de nieuwste topper, met een plaats in het eerste van Fortuna.

Goed bezig
Wie zondagavond naar Studio Sport kijkt vindt daar ongetwijfeld een samenvatting van de spannende wedstrijd tussen TOP en Fortuna. "Heel knap wat Fortuna hier laat zien!", aldus een trotse Joost. "Korfbal op het hoogste niveau. Niet in de laatste plaats mogelijk gemaakt door de inzet van veel Delftenaren, waaronder een ruime vertegenwoordiging van de familie Preuninger."