Ronald Roepman tijdens de rondleiding van een groepje vmbo-scholieren. (foto: Koos Bommelé)
Ronald Roepman tijdens de rondleiding van een groepje vmbo-scholieren. (foto: Koos Bommelé)

Zestig vmbo-scholieren doen mee aan de Doe Dag van Roepman Makelaardij

Algemeen

DELFT – Het makelaarskantoor Roepman Makelaardij heeft zich eens van een heel andere kant laten zien. Denk je aan makelaardij, dan denk je al snel aan vraagprijzen, aankoopbedragen en soms misschien winst op de verkoop van je woning.

Je denkt aan aankoopbegeleiding, aan financiële advisering en het huidige rentepercentage. Roepman Makelaardij heeft de afgelopen week aan een maatschappelijke taak voldaan. Een groep van vmbo-scholieren heeft namelijk inzicht gekregen in het reilen en zeilen binnen de makelaardij. "Wij zijn één van de bedrijven die hebben meegedaan aan Delft On Stage", legt makelaar Ronald Roepman uit. "Het begon op 15 maart, toen we in sporthal De Buitenhof een stand bemanden. Bij deze gelegenheid konden scholieren zich opgeven om een dagje met ons mee te lopen."
Roepman Makelaardij heeft bij die gelegenheid ontzettend veel reacties gekregen. Scholieren wilden zich graag inschrijven. Uiteindelijk zijn de medewerkers van Roepman Makelaardij met in totaal zestig scholieren van het Grotius College, Scholencombinatie Delfland, CLD en het Sint Stanislascollege op stap geweest.
Het begon afgelopen dinsdag met een rondleiding op het kantoor aan de Molslaan. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er een toelichting gegeven op wat komen ging. Daarnaast was er een korte toelichting op het makelaarsvak en welke opleiding je er voor nodig hebt. "Daarna zijn we in groepjes de straat op gegaan", aldus Roepman.
Het waren huizen in verschillende prijsklassen. Van een normaal bedrag van 200.000 euro tot en met een miljoen. "Iedere groep was zo'n anderhalf uur onderweg", zegt hij. "De scholieren waren allemaal heel enthousiast."
Bij alleen bezichtigen bleef het niet. De scholieren kregen namelijk ook allerlei 'makelaarsopdrachten', zoals het schatten van huur- of verkoopprijzen en het schatten van het aantal vierkante meters. "Ze staken er dus ook nog eens een heleboel van op", legt hij uit. "En het was met name de bedoeling om deze scholieren zo enthousiast te maken voor dit vak. Zodat ze een vervolgopleiding zullen kiezen in deze richting."
Het was de elfde editie van Delft On Stage, waarbij het Beroepenfeest in sporthal De Buitenhof was en de Doe Dag bij alle deelnemende bedrijven. De opening van het Beroepenfeest werd verricht door Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en tevens ambassadeur van vmbo On Stage.
Roepman Makelaardij viel onder de sector Handel en Economie, en verder waren er honderden bedrijven uit Delft en omgeving vertegenwoordigd in de sectoren Groen en Natuur, Techniek en Zorg Welzijn & Maatschappij. Tijdens de Doe Dag zijn de scholieren dus op werkbezoek gegaan bij de 'beroepsbeoefenaren' met wie ze een match hadden gemaakt. Uiteraard onder begeleiding van docenten en mentoren. Net zoals bij Roepman Makelaardij hebben alle scholieren de gelegenheid gekregen om een werkplek te zien en te ervaren. Het kantoor van Ronald Roepman, Martijn Sinnema, Nicole Dekker en Kim Capel heeft aan de oproep van de organisatie gehoor gegeven er een actieve dag van te maken. "De scholieren hebben dus een goed beeld gekregen van de werkdag van een makelaar", zegt Roepman. "Ze hebben zo'n beetje alles kunnen ervaren wat wij tussen 9 en 17 doen. Wij hebben op deze manier op een leuke manier voldaan aan een maatschappelijke taak. Het is immers ook wel eens leuk om te laten zien dat het binnen de makelaardij niet alleen om geld draait." Roepman Makelaardij, telefoon: (015) 213 41 34. Internet: www.roepman.nl.