Al kort na de vondst van het lichaam van Orlando werd forensisch onderzoek gedaan op het vissersbootje. (Foto: EvE)
Al kort na de vondst van het lichaam van Orlando werd forensisch onderzoek gedaan op het vissersbootje. (Foto: EvE)

Nog weinig schot in onderzoek dood Orlando Boldewijn

Algemeen

Ypenburg - Meer dan een maand na de vondst van het lichaam van de 17-jarige Orlando Boldewijn in het water van de Blauwe Loper in Ypenburg is er nog steeds weinig bekend over wat er die fatale avond is gebeurd. Zelfs de doodsoorzaak is nog niet duidelijk, of is in ieder geval niet bekend gemaakt.

Door Esdor van Elten

Wat is er wel bekend? Feit is dat de jongen op maandag 26 februari dood is aangetroffen in het water in Ypenburg. Daarvoor was hij al een week vermist. De vondst van het stoffelijk overschot kwam na de tip van een anonieme beller bij Meld Misdaad Anoniem. Deze tip was zeer specifiek: het duikteam van de politie wist exact waar zij moest zoeken en het lichaam werd ook heel kort na het telefoontje gevonden. Deze beller kan dus een sleutelrol spelen in deze zaak en mogelijk meer vertellen over wat er die bewuste avond is voorgevallen. De politie komt dan ook graag met hem of haar in contact. Hoe Orlando precies in het water is beland is onbekend. Een ongeluk is niet uitgesloten. Vraag is dan wel hoe de anonieme melder dan zo precies wist waar de jongen te vinden was.

Vissersbootje
Feit is ook dat Orlando op 18 februari een date had met een man, die hem 's avonds heeft afgezet bij het Böttgerwater, waar hij de tram naar huis zou nemen. De bewuste man wordt door de politie beschouwd als getuige. Over wat er tussen het moment waarop Orlando werd afgezet en de vondst van zijn lichaam tast de politie dus nog grotendeels in het duister. De politie meldt dat uit getuigenverklaringen blijkt dat er in die avond en nacht veel 'bewegingen' zijn geweest op het water en aan de kant. De politie is dan ook nog steeds op zoek naar mensen die in die bewuste nacht in de buurt waren. Ook lijkt een vissersbootje een rol te spelen. Het betreffende bootje is eigendom van een jonge man die in de buurt woont en is kort na de vondst van Orlando enkele uren onderzocht door een forensisch team en daarna weer teruggebracht naar steiger vlakbij de woning van de eigenaar. Volgens buurtbewoners ligt de boot geregeld aangemeerd bij het eilandje waar Orlando is gevonden. Op 20 maart werd bekend dat Orlando op het bootje een 'contact' heeft gehad. Met wie, dat laat de politie in het midden. Het bootje is na het onderzoek weer teruggebracht naar de eigenaar. Pas enkele dagen na het forensisch onderzoek is de kajuit weer verzegeld met twee politiestickers, volgens de politie 'omdat het misschien nog een rol kan spelen bij een reconstructie.'

Dating
Nog geen feit, maar wel een sterk vermoeden dus, is dat Orlando ná zijn date die bekend is, wellicht nóg een afspraakje heeft gehad. De 17-jarige Rotterdammer maakte geregeld gebruik van dating-apps als Grindr. Journalist Martijn Mastenbroek dook naar aanleiding van de dood van Orlando in de wereld achter deze apps en concludeerde dat het maken van een afspraakje op deze manier een kwestie van minuten kan zijn. Het is dus heel goed mogelijk dat Orlando dat die avond nog gedaan heeft. Helemaal ongevaarlijk is dat niet, concludeert Mastenbroek: "je hebt eigenlijk geen idee met wie je afspreekt." Bij sommige apps zoals Bullchat hoef je niet eens een account aan te maken en kun je dus volledig anoniem opereren. Begrijpelijk omdat same-sex-dating nog steeds niet overal geaccepteerd is, maar tegelijkertijd valt er dus helemaal niets te controleren. Binnen de HLBT-gemeenschap, (homo, lesbisch, biseksueel, transgender), is dan ook nog steeds onrust naar aanleiding van deze zaak.

Tips & informatie
Inmiddels begint de onzekerheid wel lang te duren. In Ypenburg houdt de zaak de gemoederen nog steeds bezig. Familie en vrienden tasten nog steeds in het duister. Inmiddels hebben zij wel de website www.rememberorlando.nl opgezet, om de herinnering aan hem levend te houden. Wie tips of of informatie kan bieden over deze zaak wordt dringend verzocht in contact te treden met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

Dit artikel kwam tot stand met de vriendelijke medewerking van Martijn Mastenbroek, hoofdredacteur van Telstar en misdaadblogger. Op zijn site https://martijnmastenbroek.wordpress.com/ houdt hij de ontwikkelingen rond de zaak Orlando Boldewijn nauwlettend bij.