Een beter woningaanbod, meer veiligheid en meer kansen op sociaal gebied moeten Buitenhof maken tot een gebied waar mensen graag willen wonen. (Foto: EvE)
Een beter woningaanbod, meer veiligheid en meer kansen op sociaal gebied moeten Buitenhof maken tot een gebied waar mensen graag willen wonen. (Foto: EvE)

Buitenhof moet een plek worden waar mensen graag willen wonen

Algemeen

Het College van Burgemeesters en Wethouders heeft op 15 maart het uitvoeringsprogramma Kansen voor Buitenhof naar de gemeenteraad gestuurd. Een beter woningaanbod, meer veiligheid en meer kansen op sociaal gebied moeten Buitenhof maken tot een gebied waar mensen graag willen wonen.

Door Esdor van Elten

Buitenhof kent vier 'aandachtsbuurten, die samen bekend staan onder de naam Buitenhof Noordwest. Het gaat dan om de Gillisbuurt, het Rode Dorp, Buitenhof Noord en de Reinier de Graaf buurt. Sinds 2011 monitort de gemeente deze buurten via de zogenaamde 'Buurtscore', en hoewel er een lichte verbetering zichtbaar is sinds 2011, blijft het gebied op een aantal plekken flink achter bij de rest van Delft. Zo was het percentage werklozen in Buitenhof in 2011 2, 9 en in 2017 2,4. Een hele lichte verbetering dus, maar nog ver verwijderd van het gemiddelde percentage voor heel Delft: 7,1. Dit is verreweg het grootste 'gat', maar ook op andere punten scoort Buitenhof minder: de veiligheidsbeleving scoort 5,4, tegenover 7,0 voor heel Delft. Ook in onderlinge verbondenheid, actief zijn in de buurt en de score van de WOZ waarde van de woning scoort het gebied slechter dan het Delftse gemiddelde. De totale buurtscore, die zeven punten omvat, is 5,3, weliswaar hoger dan de 5,0 van 2011, maar nog een eind verwijderd van de 6,8 voor heel Delft. Met het uitvoeringsprogramma legt het College, ook naar eigen zeggen, de lat hoog: in 2040 moet de buurtscore voor Buitenhof maar liefst een 7 zijn.
Hoe wil het College dit bereiken? De plannen zijn samengevat in drie doelstellingen: Om te beginnen de 'fysieke' doelstelling: een schone, veilige wijk met een divers woningaanbod. De herontwikkeling van nieuwe inrichting van gebieden als de Reinier de Graaf zone en de zone Buitenhof midden moet daar aan bijdragen: er komen woningen bij, anderen zullen worden gerenoveerd en er worden woningen 'getransformeerd: dat wil zeggen: verkocht, omgezet naar middelbare huur of gesloopt. Door de toevoeging van (middel)dure huur en koop én de voorgenomen verkoop/liberaliseringsprogramma's van woningcorporaties neemt het aandeel sociale huurwoningen af.

Veiligheid en meedoen
Dan is er de veiligheidsdoelstelling: het verminderen van overlast en een groter veiligheidsgevoel. Buitenhof Noordwest is één van de gebieden waar de Persoonlijke Aanpak Delft (PAD) is ingezet. Alle jeugdgroepen in Buitenhof zijn in beeld en worden gemonitord, pestgedrag op straat is aangepakt, social media is een onderdeel van de aanpak geworden en mentoren en buurtvaders zijn een onderdeel van de aanpak. Al deze zaken worden gecontinueerd, aangepast en soms uitgebreid. En tenslotte is er de sociale doelstelling: Het college vat die doelstelling samen als: In 2022 zijn de meeste bewoners in Buitenhof Noordwest zelfredzaam en participerend. In de praktijk betekent dat, dat er in 2022 minder werklozen moeten zijn, er meer bewoners met een uitkering een tegenprestatie leveren, meer bewoners actief zijn in de buurt en zelfredzaam zijn. Zo krijgt de de jeugd meer aandacht via de Delfia kantine, bijvoorbeeld met het Zomerspektakel en het trainen van Bordercollies (incl. schapen) op de sportvelden. Het college onderzoekt de haalbaarheid van het project Samen aan de Slag!, waar jongeren uit de wijk Buitenhof vanaf 14 jaar onder begeleiding van professionals van Delft voor Elkaar kennis maken met verschillende ambachten. Daarnaast worden bestaande activiteiten zoals de Meidenclub en de Zomerschool van Delft Voor Elkaar (DvE) doorgezet. Het aanbieden van vacatures in de Culture door Werkse! en de verstevigde samenwerking met DvE, het bedrijfsleven en Delft Support zijn volgens het College succesvol en worden niet alleen voortgezet maar ook verbreed. Concreet betekent dat onder andere dat in 2018 vijftig Buitenhofbewoners met een uitkering moeten zijn geplaatst in trajecten naar werk en in betaalde functies. Van bewoners met een uitkering wordt 90 % geacht dit jaar een tegenprestatie te doen. Dertig(risico)jongeren, moeten worden bemiddeld naar werk of opleiding. De jeugd wordt ook geactiveerd om te bewegen, niet alleen vanwege de sportiviteit, maar ook omandere maatschappelijke doelen te bereiken, zoals het aanleren van normen en waarden, het stimuleren van talentontwikkeling en het vergroten van de weerbaarheid. Ook de extra inzet op jeugd vanuit Delfts Support wordt voortgezet, net als het talentontwikkelingsproject CANIDREAM en de Community School. 

Financiën
Om het uitvoeringsprogramma in 2018 te financieren onttrekt het College €485.675 aan de reserve Beleid en Uitvoering dat beschikbaar is voor Buitenhof. Het resterende bedrag dat als reserve overblijft, €158.675, is onvoldoende om het programma in de komende collegeperiode te financieren. Daarom zal een beroep worden gedaan op Fonds 2040, de kadernota en de programmabegroting.