Zanger Jeroen Manders zal voorbijvarenden toezingen. (Foto: Sebastian Beijersbergen)
Zanger Jeroen Manders zal voorbijvarenden toezingen. (Foto: Sebastian Beijersbergen)

Licht aan voor kunst brugwachtershuisje

Algemeen

Stichting Brugwachtershuisjes zet donderdag 29 maart tussen 16.45 en17.00 uur letterlijk en figuurlijk het licht aan voor kunst achter de ramen van het brugwachtershuisje bij de Abtswoudsebrug in Delft.

De Delftse zanger Jeroen Manders zingt dan met volksliedjes passerende fietsers en boten vanaf het balkon toe. Het brugwachtershuisje dat er jarenlang eenzaam bij stond, maar wel vol zit met techniek voor de afstandsbediening van de brug, krijgt tevens nieuwe bewoners. Dat zullen opvarenden zijn van een trekschuit, als historische afbeelding op de ramen.
's Avonds gaat letterlijk het licht aan zodat het huisje een baken in de Schie vormt en de brug van en naar de TU-wijk benadrukt. Het project is onderdeel van het programma van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland en gerealiseerd in samenwerking met ipv Delft creatieve ingenieurs en Modern Murals.

Ambities
De Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om bestaand erfgoed te behouden voor toekomstige generaties door het te beschermen, te laten beleven en te benutten. De trekvaarten behoren ook tot het Zuid-Hollands erfgoed. Om voorbijgangers te informeren over de bijzondere geschiedenis van de trekvaarten en tegelijkertijd enthousiast te maken over de kwaliteiten van de bijbehorende brugwachtershuisjes realiseert Stichting Brugwachtershuisjes in 2018 'informatievensters'. Deze vensters komen op de 's-Gravenlandsebrug in Schiedam en de Koepaardbrug en Monstersche Sluis in Maassluis. Verder komen er dichtregels op de kadehekken van de Koepoortbrug in Delft, een kunst- en publieksevenement met de Beukelsbrug in Rotterdam en dus een historische afbeelding met licht voor het brugwachtershuisje op de Abtwoudsebrug in Delft.
Meer info: http://brugwachtershuisjes.nl/trekvaarten/