Bloemen, kaarsjes, foto's en gedichten ter nagedachtenis aan de omgekomen Orlando. (Foto: EvE)
Bloemen, kaarsjes, foto's en gedichten ter nagedachtenis aan de omgekomen Orlando. (Foto: EvE)

Gedachtenis

advertenties

Ypenburg - Afgelopen week ontstond nabij het Böttgerwater in Ypenburg een kleine gedenkplaats voor Orlando Boldewijn.

Bloemen, kaarsen, foto's en briefjes getuigen van het verdriet van vrienden en nabestaanden. Duikers vonden op maandagavond 26 februari in het water het lichaam van de 17-jarige jongen die sinds 18 februari vermist werd. Op dinsdag wilden vrienden en leden van de lhbt-gemeenschap (lesbisch-homoseksueel-biseksueel-transseksueel.) een herdenkingswake houden, maar die werd afgelast om het onderzoek van de politie op de vindplaats, dat toen nog in volle gang was, niet te verstoren. In plaats daarvan kwamen zij elders in Den Haag bij elkaar.
Ook op de school van Orlando: het Wolfert van Borselen werd, ondanks de vakantie, een herdenking georganiseerd.Via de site www.rememberorlando.nl verzamelden vrienden en nabestaanden geld in voor zijn begrafenis: 'the best goodbye ever'.

Onrust
Duikers konden maandagavond gericht zoeken naar het lichaam van de jongen door een tip via Meld Misdaad Anoniem, zo meldde de politie donderdag. Het onderzoek naar wat er precies gebeurd is, is nog in volle gang. Het staat nog niet vast dat het om een misdaad gaat. Niettemin maakt de dood van Orlando veel los in de lhbt-gemeenschap. Veel mensen zijn er van overtuigd dat de geaardheid van Orlando te maken heeft met zijn dood. Orlando werd voor het laatst gezien in Ypenburg op zondagavond 18 februari. Daar was hij bij de bushalte afgezet door een man waarmee hij een date had, die via internet tot stand was gekomen. Volgens de politie is de man geen verdachte. Op Twitter vroegen verschillende mensen onder de hashtag #sayhisname en het motto 'Justice for Orlando' aandacht voor Orlando en en de onveiligheid die veel lhbt'ers ervaren op straat en bij het maken van datingafspraken.