Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Avalex
Het is een mooie geachte van P. van der Wekken (brief 11 februari) om zijn Avalex–leed op te lossen met het kritisch lezen van de partijprogramma's voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Die spreken zich zelden uit over zulke concrete zaken als de plek van een vuilcontainer op de hoek van een straat in een bepaalde wijk van Delft. De democratie waarop deze ingezonden-brievenschrijver zich beroept werkt allang niet meer zo. Met behulp van het streven naar abstracte hogere doelen houden ze die illusie wel in stand. Zo werd de Avalex opgericht om goed en goedkoop ons huisvuil te scheiden aan de bron. Door samenwerking van een aantal gemeenten in de omgeving van Delft zou dat doel eenvoudig te bereiken zijn. In werkelijkheid is dat niet zo: de kosten rezen de pan uit, het ophalen is een warboel. Elk van de aangesloten gemeenten probeert uit de samenwerking zijn voordeel te halen, met als gevolg …..zie de vele ingezonden klachten in onder meer Delft op Zondag. Op soortgelijke wijze wordt er allang aan de lokale democratie gesleuteld. Lang geleden had de gemeente Delft nog een eigen ziekenhuis waarop je een beetje invloed had bij de verkiezingen. Nu is daar het Reinier de Graafgasthuis waarvan je echt niet meer weet hoe het bestuurd wordt. Ons openbaar vervoer, ooit de trots van de lokale politiek wordt nu feitelijk bestuurd door het gewest. Het kleine beetje invloed dat de gemeenteraad daar heeft houdt zich niet bezig met de kleinschalige gedachten van Delftse burgers. Het vliegveld Rotterdam-The Hague airport moet immers ontsloten worden en metro naar Hoek van Holland gekoesterd. In het vage is natuurlijk iedere Delftse politieke partij wel voor een schoon milieu en een gezond klimaat. Dat gezegd hebbend gebeurt er verder niks. Laten we eens voorop gaan lopen met het saneren van ons wegenstelsel. We hoeven niet achteraan te sluiten bij wat de gezondheidsraad en het longfonds vinden van de slechte toestand van de lucht in Delft.

Ton Jacobs, Delft
 

Heilige Land
Sinds 2004 zetten wij ons al in voor het Heilige land in Delft. Toen was er ook sprake van afbreken van dit prachtige stukje Delfts Historie. De directeur toentertijd, Overdevest van Woonbron, heeft dit toen zelf gemeld en de krant hem geciteerd; dat de witte huizen in ieder geval tot 2024 zouden blijven staan. Ook werd toen bedongen dat er zou worden gerenoveerd, wat gebeurd is. Wat wij nu gek vinden is, dat de SP geen contact met ons heeft opgenomen over de huizen in het Heilige land. Zij weten toch wel dat wij hier al lang geleden ons 100 procent voor hebben ingezet? Dit is vast een verkiezingsstunt van de SP om dit naar zich toe te trekken! Stunten doe je niet over de hoofden en gevoelens van mensen! Ook hebben wij op 30-11-2017 een motie ingediend: geen sloop huizen heilige land. Wij hopen dat Woonbron zich houdt aan de eerder gemaakte afspraken en zullen hen hier, zo nodig met een rechtszaak, aan houden! Afspraak is afspraak!

Martin Stoelinga

Publieke fietsen
Ik las in de krant dat Delft fietsen gaat inzetten voor publiek gebruik. Mede om de auto voor het werk te reduceren. Dit is niet nieuw,in de grote steden van China is het al 2 jaar in gebruik. En met dezelfde gedachte,vanwege het enorme autoverkeer aldaar. Beijing,Sjanghai,Guangzhou,enz...hebben hier al baat bij: minder pollutie!

Wim Wouters, Delft