Festival De Stem van Delft brengt ideeën en oplossingen van Delftenaren in kaart. (Foto: PR)
Festival De Stem van Delft brengt ideeën en oplossingen van Delftenaren in kaart. (Foto: PR)

Wat Delft wil van de nieuw verkozen gemeenteraad na de verkiezingen

Algemeen

Op 10 maart vindt in het Rietveld Theater het festival De Stem van Delft plaats. Een marathon evenement van 12 uur 's middags tot middernacht, waarin pitches van Delftenaren, muzikale optredens, kunstenaars en andere theatrale belevenissen.

In tijden van verkiezingen maken politieke partijen hun programma's op, en doen hun stinkende best burgers te overtuigen van hun meerwaarde voor de stad. Maar inwoners hebben ook zo hun wensen. Een aantal inwoners van Delft heeft daarom het initiatief opgevat om ook namens inwoners een "verkiezingsprogramma" op te stellen. Het moet een lijst worden van prachtige ideeën die de stad verbeteren, en slimme oplossingen voor problemen waar Delft soms al lang mee te kampen heeft.
'Aanstichter' van het initiatief is Tijn Noordenbos: "Ik ben van mening dat politiek in onze stad te onzichtbaar is. Dit komt de democratie niet ten goede. Ik wil graag op een leuke, gezellige manier mensen betrekken bij de komende verkiezing. Mensen moeten vooral hun ideeën kwijt. Delft kan heel goed creatieve ideeën gebruiken. Goed voor de politiek en dus goed voor de stad." Met zijn idee voor een marathon event rondom goede ideeën voor de stad, vond hij snel Martine Venema, Mirjam Bloem en Joke Kouwenhoven aan zijn zijde. Met het Rietveld Theater als partner, heeft het idee vaste vorm gekregen.

Geniale oplossing
Op zaterdag 10 maart kunnen alle burgers met een mooi idee, of een geniale oplossing voor een slepend probleem, een podium krijgen tijdens het Festival de Stem van Delft. Alle ideeën zijn welkom, op het gebied van onderwijs, of armoedebeleid, welzijn, ondernemersklimaat, werk & inkomen, of zorg, ouderenbeleid, jongerenbeleid, milieu, kunst & cultuur of ruimtelijke ordening, of welk ander terrein dan ook. Burgers plaatsen zelf hun ideeën op de website www.destemvandelft.nl, waarna gepolst hoeveel support er is, door er aandacht voor te vragen via social media en via pitches tijdens het festival.
De beste ideeën met de meeste support worden na de verkiezingen in de vorm van een bidboek aangeboden aan de nieuw gekozen raad. "Positieve oplossingen waar ze zo mee aan de slag kunnen", dat is althans de inzet van de initiatiefnemers. Dat de politiek op ideeën en oplossingen van burgers zit te wachten, blijkt wel uit de reacties van alle partijen op de stelling van vorige week in de rubriek Politieke stellingname in deze krant. Op de stelling "In Delft wordt goed naar de burgers geluisterd" reageerden alle partijen, van links tot rechts, dat dat wel een stukje beter kon. Festival de Stem van Delft bedient de politiek wat dat betreft op haar wenken.

Klimaatmaat
Op dit moment zijn er al verschillende ideeën gepubliceerd. Milieucentrum de Papaver lanceert de Klimaatmaat; een hulpmiddel om huizen klimaatbestendiger te maken. Verkeerskundige Simon Huiberts komt met maar liefst 4 ideeën over de inrichting van de stad. De initiatiefnemer van het spoormonument en het tulpenveld heeft creatieve ideeën over de Gasthuisplaats, de Sebastiaansbrug, de A13 en de Mekelweg-tram. Raymond van Uffelen maakt zich zorgen over de balans tussen horeca en detailhandel in de stad, en staat open voor goede oplossingen van anderen.
Lucy Cunningham pleit voor artistieke fietspaden in de spoorzone, board games voor tieners en een hondenspeeltuin. Willem Overgaag denkt dat een stadsbrede uitgaansagenda cultuur nog beter op de kaart kan zetten, en wil eindelijk af van de verwarrende parkeerinformatie voor bezoekers van het centrum. Fennie Kostense maakt zich hard voor een poppodium in de stad. En het Rietveld Theater houdt een vlammend betoog, waarom ze het het pand waarin ze gehuisvest zijn in eigendom moeten krijgen, zodat ze kunnen investeren in betere voorzieningen voor bezoekers, gebruikers en theatermakers.

Website
Al deze ideeën en meer zijn terug te vinden op de website www.destemvandelft. Tot 10 maart staat deze nog open voor mooie oplossingen en onverwachte ideeën. Op welk idee van jou zit Delft nog te wachten?