Patrick: “Geweldig om met de Stint het afval te ruimen, het is het leukste werk om te doen en je bent lekker buiten.” (Foto: PR)
Patrick: “Geweldig om met de Stint het afval te ruimen, het is het leukste werk om te doen en je bent lekker buiten.” (Foto: PR)

Een schoner Delft door inzet elektrische Stints

Algemeen

Een nieuw gezicht in de stad: Sinds kort werken Werkse! medewerkers met elektrische voertuigen, de Stint genaamd.

Met dit wendbare milieuvriendelijke voertuig worden prullenbakken geleegd, zwerfafval meegenomen en zelfs drijfafval uit de grachten gehaald. Dagelijks rijden de mannen van Werkse! rond om Delft en met name de binnenstad schoner te maken en te houden.
"Sinds vorig jaar doen wij de schoonmaak in Delft", verduidelijkt Hans de Vries Reilingh, manager Groen & Omgeving van Werkse!. "De voertuigen waar we dat nu mee doen rijden op diesel, maar we willen graag voertuigen met een lagere emissie. Dat is schoner en prettiger, met name in de binnenstad, maar ook in de buitenwijken: minder stank, minder lawaai." Het betreft een pilot waar de gemeente Delft direct enthousiast op reageerde. Wethouder Brandligt: "Elektrisch rijden is belangrijk voor het milieu en Werkse! bevordert hiermee de zichtbaarheid voor het onderhoud van een schone stad." Steeds meer gemeenten kiezen voor slimme duurzame efficiënte vervoersoplossingen. "De pilot gaat een aantal maanden duren en we beoordelen de Stint op verschillende onderdelen. De actieradius bijvoorbeeld is 50 km. We verwachten dat dat voldoende is. Maar de capaciteit van de Stint is kleiner dan die van onze huidige voertuigen, dus we moeten zien hoe dat in de praktijk gaat uitpakken. Ook belangrijk de ergonomie voor onze medewerkers. Die moeten ook prettig kunnen werken."

Opvallend
De elektrische Stint valt op door zijn gele kleur met bedrukking van het Werkse! jubileumlogo en heeft een compacte maatvoering waardoor andere verkeersdeelnemers niet belemmerd worden. Zo draagt de Stint bij aan veilige verkeerssituaties in Delft. " Als de pilot slaagt dan volgt verdere uitbreiding van werkzaamheden met de Stints en zal deze eyecatcher het stadsbeeld opfleuren.