We lopen door een fantastisch mooi gebied, dwars door de dorpjes heen. (Tekst&Foto: Silvija van Dalen)
We lopen door een fantastisch mooi gebied, dwars door de dorpjes heen. (Tekst&Foto: Silvija van Dalen)

Maurice Dijkshoorn

vaste rubrieken

Maurice Dijkshoorn organiseert namens UNICEF een bijzondere marathon in Kenia en verschijnt binnenkort ook zelf aan de start.

1. Waarom wil je op de trambrug van Schipluiden gefotografeerd worden?
Dit is de enige plek in de buurt van Schipluiden waar ik hoogtemeters kan maken.

2. Waar train je voor?
Op vrijdag 18 mei sta ik aan de start van de eerste editie van de UNICEF Rift Valley Marathon Experience. Het parcours loopt door de Rift Valley in Kenia met start en finish in het plaatsje Iten, de bakermat van het hardlopen in Kenia.

3. Wat maakt deze zo speciaal?
Het is een mix van marathonlopen en een trailrun lopen. Bij de parcoursverkenning kwam je heel veel stukken tegen waar je amper echt hard kunt lopen. Bij sommige stukken konden we niet eens met de auto omhoog, zo steil was het. Het is ook continu op en af. Behalve voor de ultieme sportprestatie doen de deelnemers ook mee vanwege het goede doel dat aan deze marathon is gekoppeld: alle deelnemers halen € 5000 per persoon op voor het UNICEF-project Football for Water.

4. Wat is Football for Water?
Dankzij dit project krijgen scholen de beschikking over schoon drinkwater en sanitair. En door middel van sport (voetbal) krijgen de kinderen de mogelijkheid les te krijgen in hygiëne en hoe ze zich kunnen wassen. Met € 15.000 kunnen we één school helemaal voorzien.

5. Hoe haal je fondsen op?
Dat kan via een speciale sponsorpagina (helpmee.unicef.nl/riftvalley). Ik doe het op heel veel verschillende manieren en heb het geluk dat veel mensen uit mijn kennissenkring me steunen.

6. Waarom is het deelnamebedrag zo hoog?
De marathon heeft een exclusief karakter, in alle opzichten. Je krijgt een volledige week in Kenia, waarbij we ook wat projecten gaan bezoeken. Daarom hebben we het ook kleinschalig gehouden.
7. Hoeveel deelnemers zijn er?
Er gaan 30 man vanuit hier die kant op, aangevuld met mensen uit Kenia. Er gaan niet meer dan 50 tot 60 man van start.

8. Hoe bereid je je voor?
Ik train voor de basis, dat ik in korte tijd de marathon aan kan. Verder werk ik samen met voormalig olympiër Marko Koers. Hij heeft veel tips en tricks voor wat er bij komt kijken. Verder zit ik meer in de sportschool om mijn bovenlichaam te trainen. Met name in de laatste 10 tot 15 kilometer, waar het op kracht aan gaat komen, is het belangrijk dat je schouders niet inzakken en je benen niet nóg meer werk moeten doen.

9. Hoeveel marathons heb je al gelopen?
Dit wordt mijn dertiende marathon.

10. Als ik burgemeester van Delft was, dan..
Zou ik sport als laatste sluitingspost van de begroting meenemen en zo veel mogelijk mensen faciliteren in blijven bewegen en blijven sporten. Je ziet dat mensen toch uiteindelijk veel gezelliger door het leven gaan als ze lekker sporten.