Afbeelding

De Kunstenaars van Kadmium #28

vaste rubrieken

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 28 Ad Bercht

Naam: Ad Bercht
Discipline: werken op papier
Atelier: Nieuwelaan 43, Delft
Website: www.adbercht.nl

In mijn minimalistische werken op papier lijkt bij een snelle blik maar weinig te gebeuren. Toch is er voor de aandachtige kijker van alles te zien. Potloodpunten getekend op het scherp van vouwen in het papier, een spel van licht en schaduw ontstaan door die vouwen, subtiel getekende lijnen en cirkeltjes of vele met geduld aangebrachte perforaties. Voor mij zijn dergelijk elementen genoeg om er met volle aandacht op te focussen. Soms is er daarbij nauwelijks sprake van tekeningen omdat er geen potlood of pen meer aan te pas komt. Tenzij je een priem ook als tekenmateriaal ziet. Toch spreek ik het liefst van "werken op papier" omdat ook het papier zelf, als drager van de tekening, zo'n rol speelt. Als er wel in de traditionele zin van het woord getekend wordt is dat vooral met potlood. Mijn laatste werken zijn gemaakt op met de hand gemaakt en in India vervaardigd papier, met een prachtige scheprand. Papier dat op zichzelf al een genot is om naar te kijken en dat ik zoveel mogelijk wil laten meespelen in het resultaat. Eenvoudige ingrepen door potloodlijnen, punten, perforaties of vouwen volstaan daarom voor mij. 
Door de jaren heen is er veel werk van 20ste en 21ste -eeuwse kunstenaars opgeslagen in mijn geheugen en al dan niet bewust daar nog aanwezig. De kunstwerken en experimenten uit deze periode betekenen een bron van inspiratie voor mij en een enorm potentieel aan mogelijkheden. Of het nu om de voortdurende concentratie op één onderwerp als het stilleven van Morandi gaat, de horizontalen en verticalen van Mondriaan of de herhalingen in het werk van Schoonhoven. Ik put uit dat potentieel en probeer het naar mijn hand te zetten om er mijn eigen "verhaal" mee te maken. Nadenken over de functie van de tekening en het verleggen van (mijn) grenzen spelen daarbij een wezenlijke rol.

Afbeelding