De nachtburgemeester bezocht de onthulling van de laatste overblijfselen van het spoorviaduct. (foto: PR)
De nachtburgemeester bezocht de onthulling van de laatste overblijfselen van het spoorviaduct. (foto: PR) Foto: Alphons de Wit

Bij nacht en ontij

Algemeen

De afgelopen weken hebben we weer niet stil gezeten. Ten eerste was er Boerenkool met Bubbels, het traditionele begin van het jaar met ondernemend Delft. De opkomst was weer groot en de catering was voortreffelijk verzorgd door Rode Rozen & Tortilla's en de Firma Van Buiten. De bubbels bestonden dit jaar alleen uit alcoholvrije wijn en spa rood, wat ervoor zorgde dat ik het me niet kan heugen dat de zaal zo snel leegliep.
Dan was er ook het Ohm-festival bij Lijm & Cultuur, dat de hoffotograaf en ik hebben bezocht. Fascinerend om te zien dat bijna tweeduizend man zo uit hun dak gaan op muziek die aan ons niet is besteed. Erna gingen we naar de opwarmavond van de carnaval, die goed werd bezocht en ook veel jonge mensen trok. Wat wel een puntje van aandacht is, is de muzikale omlijsting. Nu was er een blaaskapel van buiten de stad, omdat onze eigen kapellen elders speelden. Ondanks dat was het een groot succes, net als het vijftigjarig jubileum van de Rooie Rijders bij DHC.
Dan was er ook de onthulling van de laatste overblijfselen van het spoorviaduct, die wat chaotisch verliep. Eerst moesten we buiten zijn, daarna naar binnen en toen we weer naar buiten werden geroepen, had de onthulling al plaatsgevonden. Ik vond het fijn dat oud-burgemeester Verkerk er was, want die verdient toch wel een pluim in plaats van al die kritiek die hij door de jaren heen over zich uitgestort heeft gekregen.
Met de jury van De Kracht van Delft hebben we mogen genieten van een avond verzorgd door onze culinaire Willie Wortel Yuri Verbeek en Allard Sieburg. Het was een fantastische avond en Allard vertelde prachtige verhalen over de wijnen, zelfs zo overtuigend dat ik bijna van het bier afstapte. Met de nadruk op bijna.
Het doet mij deugd dat mensen de adviezen uit deze column ter harte nemen, want pas was het ontzettend druk bij STECK toen Mama Franko er optrad. Net als bij carnaval afgelopen week trouwens. De hoffotograaf en ik zijn heel wat verenigingen en dweilcafés afgegaan, de optocht was een succes en ook bij AREA015 was alles goed geregeld.
Dit weekend is het Bluesfestival, waar ik enorm naar uitkijk. Nog niet eerder werd er zo groots uitgepakt met 83 acts op 40 locaties. Vooral de gospelvoorstelling in de Maria van Jessekerk op zaterdag om 14.30 belooft mooi te worden. Verder wil ik nogmaals pleiten voor een tramhalte bij Binnenwatersloot. Als je de binnenstad autoluw wilt maken, is dat gewoon nodig. Ten slotte wil ik iedereen oproepen zijn stem te gebruiken. Schreeuwen vanaf de zijkant is makkelijk, maar mag eigenlijk niet als je geen gebruik maakt van je stemrecht.