Onderschrift foto: Esther Lageweg trekt tweewekelijks fanatiek baantjes in Zwembad Kerkpolder. (Tekst & Foto: Silvija van Dalen)
Onderschrift foto: Esther Lageweg trekt tweewekelijks fanatiek baantjes in Zwembad Kerkpolder. (Tekst & Foto: Silvija van Dalen)

Esther Lageweg

Algemeen

Esther Lageweg heeft een koor opgezet: Let it go.Voor gezonde vrouwen die niet te lang willen repeteren of een (on)zichtbare handicap hebben.

1. Waarom wilde je in Zwembad Kerkpolder gefotografeerd worden?
Hier zwem ik twee keer per week. Tien jaar geleden heb ik een ernstig auto-ongeval gehad en toen kon ik mijn andere sporten niet meer beoefenen, zoals tennis. Ik had mijn ruggenwervels gebroken, maar ik wilde nog wel wat blijven doen. Zwemmen was het eerste wat kon. Het is een manier om het hoofd leeg te maken.

2. Doet zingen in een koor dat ook voor je?
Ja, dat deed ik eerst in Musical- en popkoor Delft, maar anderhalf jaar geleden merkte ik dat het eigenlijk te zwaar voor me werd. Mijn rug wordt slechter, maar stoppen is wel heel moeilijk. Dan moet ik weer iets loslaten. Toen dacht ik: waarom begin ik niet zelf een koor?

3. Hoe ben je begonnen?
Ik heb Sophia Revalidatie gevraagd of zij een ruimte hadden die ik kon huren met alle noodzakelijke voorzieningen. Uiteindelijk wilde de dirigent van Musical- en popkoor Delft, Félice van der Sande, het koor graag leiden. Vervolgens heb ik een bestuur opgezet.

4. Hoe vaak zingen jullie?
We repeteren elke dinsdag tussen 19.15 uur en 20.15 uur. Eén uur in plaats van twee tot tweeënhalf uur per week zoals bij andere koren. Als je niet kunt, als je moe bent, voel je dan niet verplicht om te komen. En iedereen is welkom. We vragen ook niet of iemand iets heeft, want niet alles is zichtbaar. We willen de drempel zo laag mogelijk houden.

5. Hoe groot is het koor?
Momenteel hebben we 10 leden, maar we willen groeien naar 30. Vooralsnog zijn we een vrouwenkoor. Dan zijn we geen concurrent van andere koren en we kunnen snel van start. Het is namelijk moeilijk om mannen te vinden.

6. Waarom zingen?
Zingen geeft energie. Er komt endorfine vrij, dus je krijgt er een geluksgevoel van. En het helpt mensen beter concentreren. Zingen is heel gezond.
7. Welke liedjes zingen jullie?
Dat is heel gevarieerd: Adele, Aretha Franklin, Nederlandstalig, een Iers liedje. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt, dus iedereen mag wat roepen. Het lied moet dan wel mogelijk zijn met een koor.

8. Zing je ook onder de douche?
Nou, thuis vinden ze het niet zo leuk als ik zing. Ik heb namelijk snel liedjes in mijn hoofd en ben in principe sopraan, dat klinkt niet zo heel erg mooi op zichzelf.
9. Treden jullie al op?
We hebben nog geen optredens, maar dat willen we wel doen. We willen alleen even wachten tot we goed zingen met elkaar, zodat we iets goeds kunnen neerzetten.

10. Als ik burgemeester van Delft was, zou ik...
Vrijwillige initiatieven voor festivals e.d. steunen en belonen. En ik vind participatie belangrijk, zodat mensen met bijvoorbeeld GGZ-problematiek gewoon kunnen zijn in de maatschappij. Anders is juist ook heel leuk.