De futuristisch uitziende zonneauto wist de aandacht te trekken van vele leerlingen van het Grotius College. (Foto: Martin Groen)
De futuristisch uitziende zonneauto wist de aandacht te trekken van vele leerlingen van het Grotius College. (Foto: Martin Groen)

Oud leerling Grotius College inspireert met zonnewagen

Algemeen

Op het Grotius College was afgelopen woensdag de gestroomlijnde zonnewagen Nuna8s te bewonderen. Sjors Peterse (22) van het Nuon Solar Team en oud leerling van het Grotius hoopt hiermee scholieren te helpen bij hun studiekeuze. Met de zonnewagen liet hij de leerlingen zien wat je met een technische studie kunt bereiken.

Door Martin Groen

"Een raceauto op zonne-energie is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij een technische studie, zoals elektrotechniek of informatica", aldus Sjors Peterse die software manager is van het Nuon Solar Team. "Een zonneauto met zoveel verhalen is het perfecte aanknopingspunt om te vertellen over wat er komt kijken bij een technische studie en ook welke deuren het opent. En het is extra leuk om dat op mijn oude school te laten zien."

Enthousiaste leerlingen
De futuristisch uitziende zonneauto wist de aandacht te trekken van vele leerlingen van het Grotius College. Nico Duivenvoorden van het Grotius: "Sowieso wordt er in alle klassen aandacht besteed aan techniek en speelt duurzaamheid in toenemende mate een rol op onze school. Daarnaast bieden we het zogenaamde Grotius X-tra Techniek aan. Hier kunnen leerlingen extra uitdaging zoeken onder begeleiding van enthousiaste docenten. Ook doen we mee aan JETNET, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland. Daar werken bedrijven, onderwijs en overheid samen om havo/vwo leerlingen te interesseren voor technische opleidingen. En met de TU om de hoek, is het bijna vanzelfsprekend dat we daarmee de samenwerking zoeken. Helemaal geweldig dus dat een oud-leerling komt laten zien wat je met techniek kunt bereiken."

Wereldbekers
Het Nuon Solar Team is het studententeam van de TU Delft dat zonneauto's bouwt en ermee racet. Het team bezocht het Grotius met de Nuna8S. Deze zonneauto heeft al meer dan 8500 kilometer afgelegd en twee wereldbekers opgeleverd. In 2015 won het team met deze auto de race in Australië en in 2016 in Zuid-Afrika. Peterse: "Inmiddels is er alweer een Nuna9. Afgelopen zomer hebben we met deze nieuwe zonneauto in Australië voor de zevende keer de wereldtitel gewonnen. Die auto wordt doorontwikkeld en in september gebruikt tijdens de Sasol Challenga in Zuid-Afrika". Een technische opleiding is dus niet alleen interessant en innovatief, je komt ook nog eens ergens.

Geheim project
De 22-jarige softwarespecialist uit Delft zegt: "Niet iedereen staat er bij stil dat onder dit zonnepaneel veel op het gebied van software en innovatie gebeurt. Het is super leuk om theoretisch en tegelijkertijd ook praktisch bezig te zijn, want je ziet gelijk resultaat." Met negen andere teamgenoten is Sjors dit jaar bezig met een nog geheim project aan hun zonnewagen. De Delftse studenten hopen dit jaar niet alleen hun wereldtitel te prolongeren, maar ook een brug te slaan naar de maatschappelijke behoefte van de auto van morgen. "Vorige week kon ik voor het eerst de motor aansturen met onze nieuwe boordcomputer.
Dat was reden voor een klein feestje", aldus de oud leerling van het Grotius College, die zichtbaar genoot om zijn verhaal te doen aan de mogelijk nieuwe generatie technische specialisten.