Geen aannkondiging, geen melding. De geldautomaat in de Choorstraat wordt met stille trom ontmanteld. (Foto: EvE)
Geen aannkondiging, geen melding. De geldautomaat in de Choorstraat wordt met stille trom ontmanteld. (Foto: EvE)

"Een voldongen feit zonder volwaardig alternatief"

Algemeen

Delft – Ondernemers van winkelgebied De Klis in de binnenstad zijn onaangenaam verrast nu ING bank heeft aangekondigd de geldautomaat in de Choorstraat versneld te ontmantelen.

Door Esdor van Elten

Ja, hij wist dat het zou gaan gebeuren, vertelt Ruud Prins van kantoorvakhandel Prins, gevestigd tegenover de geldautomaat waar het allemaal om gaat. "Maar we hadden niet verwacht dat het zo snel zou zijn. Eerder was gesproken over eind februari, begin maart. Begin vorige week werd ik gebeld dat de geldautomaat op 15 februari al buiten gebruik gesteld zal worden. Dat is ineens kort dag. We worden voor een voldongen feit gesteld."

Veiligheidsredenen
Waarom haalt ING de automaat eigenlijk weg? "Vanwege de veiligheid", zegt Prins. En dat wordt bevestigd door de ING: "Inderdaad wordt de ING geldautomaat aan de Choorstraat 5 ontmanteld. Per 15 februari wordt deze ontwaard; het geld wordt dan verwijderd, en vervolgens wordt de automaat buiten gebruik gesteld. In het licht van het risico op een plofkraak is ervoor gekozen om de geldautomaat op deze plek, waar sprake is van bovenbewoning, zo snel mogelijk te ontmantelen." ING is dus bang voor plofkraken. Op het eerste gezicht geen irreële gedachte; alleen al in het eerste half jaar van 2017 vonden in Nederland 38 plofkraken plaats, het dubbele aantal van het eerste halfjaar van 2016. Daarbij wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van een vast explosief, zegt de Nederlandse vereniging van Banken in een verslag. Dat levert gevaarlijke situaties op voor omwonenden en omstanders, evenals de daders zelf. Toch zijn Prins en zijn medewinkeliers daar niet van overtuigd. "natuurlijk komen plofkraken voor, maar wij denken dat juist hier het risico vrij klein is. Hier is meestal wel reuring op straat. We hebben hier om de hoek Café Oude Jan dat tot heel laat open is. Op hun beurt beginnen de bakkers hier vlakbij alweer vroeg. Ik denk dat kwaadwillenden nauwelijks de tijd hebben om ongezien aan de gang te gaan." Is er dan wellicht van de bovenbewoners een signaal gekomen dat ze zich onveilig voelen? "Ook niet". Rob Prins, zoon van en bewoner van het pand boven de automaat: Ik lig er geen moment wakker van." Prins heeft sowieso bedenkingen bij het verdwijnen van de geldautomaat. "Dat klinkt misschien verdacht uit mijn mond, ik verhuur immers de ruimte waar de automaat staat, dus ik heb een belang. Maar financiën spelen nu beslist geen rol. Waar het mij om gaat is dat ik betwijfel of we wel zonder deze automaat kunnen. Toen in 2006 het postkantoor verdween, verdwenen ook de pinautomaten daar. We waren dus heel blij dat deze vervanging er kwam. En er is echt behoefte aan. Op Lichtjesavond stond er een rij tot het einde van de straat. En als mensen bij mij in de winkel een pinstoring hebben, dan verwijs ik ze ook altijd naar de automaat." Volgens de winkeliers van De Klis blijft er geen alternatief in de buurt over. ING bestrijdt dat: "Gezien het aantal transacties van beide automaten kan hier prima worden volstaan met één geldautomaat, die beschikbaar is in de nabijgelegen Albert Heijn aan de Choorstraat 35." "Overdag wel", kaatst Prins de bal terug. "Maar de AH is ook niet doorlopend open."

War on cash?
Ook landelijk neemt het aantal geldautomaten af. Dat schept vooral in plattelandsgemeenten nogal eens problemen. Maar juist ook in Delft blijft de behoefte aan cash groot, volgens Prins: "Denk eens aan de antiek- en curiosamarkt. Maar ook het studentenleven. Pintransacties kosten geld en dat kunnen veel studentenverenigingen helemaal niet betalen." De discussie is niet helemaal los te zien van wat wel de 'war on cash' genoemd wordt. Het streven om geldverkeer zoveel mogelijk digitaal te maken. Een slechte zaak, menen velen. Zonder cash dreigt voor sommigen het gevaar van uitsluiting. Denk aan ouderen en slechtzienden die vaak moeite hebben met pinbetalingen. Uit onderzoek blijkt ook dat budgetteren voor sommige mensen moeilijker is met virtuele cijfers op een bankrekening dan met tastbare biljetten en munten in de portemonnee. En wat als er een grote storing optreedt? Maar hoe reëel is die 'war on cash'? Banken in Nederland zeggen in ieder geval dat cash geld opnemen mogelijk zal blijven. De Nederlandsche Bank ziet contant geld nog steeds als noodzakelijk alternatief voor als het elektronisch betalingsverkeer niet functioneert. ING, ABN Amro en Rabobank willen wel af van hun eigen geldautomaten en deze onderbrengen bij een apart bedrijf: Geldservice Nederland. (GSN) Er komt dan één volledig toegankelijke automaat voor alle bankpassen. Daarbij streven de banken en GSN naar 'optimale spreiding'. Mogelijk gaan consumenten daar in 2018 al iets van merken. Wat de plannen van ING met haar andere automaten in Delft zijn? "Vooralsnog is ING niet van plan het aanbod te veranderen."