Financieel adviseur Arjan Vreugdenhil in bespreking.
Financieel adviseur Arjan Vreugdenhil in bespreking.

Eye-openers bij De Hypotheker Delft

Algemeen

DELFT - Iedereen die voor 2013 zijn hypotheek heeft afgesloten, hoeft niet te vrezen als het gaat om de nieuwe regelgeving, die zegt dat je bij een hypotheek afgesloten na 2013, om het voordeel van renteaftrek te hebben, lineair of annuïtair moet aflossen.

De Hypotheker Delft benadrukt dat deze nieuwe regelgeving niet geldt voor iedereen die zijn hypotheek vóór 2013 heeft afgesloten. "Wij krijgen hier veel vragen over", zegt financieel adviseur Arjan Vreugdenhil. "Men denkt dat dit voor iedereen geldt, maar dat is niet noodzakelijk."


Overgangsrecht
Alle oude afspraken bij een eerder afgesloten hypotheek zullen namelijk gewoon doorlopen. Daarbij blijft het voordeel van lagere lasten bij vooral een aflossingsvrije hypotheek overeind. "Met behoud van hypotheekrenteaftrek", zegt Vreugdenhil. "Die mensen kunnen namelijk gewoon gebruik maken van het overgangsrecht. Hiermee hebben deze mensen wel een groot voordeel, want dit kan net even een paar honderd euro schelen in de maandlasten. Voor starters geldt de nieuwe regelgeving wel volledig."

Lage rentestand
Maar ook als je al huizenbezitter bent en wilt verhuizen blijven de gunstige voorwaarden van vóór 2013 gelden. "Niemand hoeft op te zien tegen een verhuizing", zegt hij. "Het is in principe mogelijk om duurder te gaan wonen en uiteindelijk op lagere woonlasten uit te komen. Dan is er optimaal geprofiteerd van het oude regime en het overgangsrecht èn van de lage rentestand."
Een voorbeeld kan dit duidelijk maken. Je hebt nu een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro met 5 procent rente. De nieuwe hypotheek is ook 200.000 euro, maar dan met een rentepercentage van 2,5 procent. En dus lagere woonlasten. "Een leuk gegeven voor doorstromers, maar er blijkt dus nog heel wat mogelijk met eerder afgesloten hypotheken", aldus Vreugdenhil.

Oversluiten
Het oversluiten van een hypotheek is weer net iets anders. Hiervoor brengt de hypotheekverstrekker altijd boetes in rekening. Kan het onder de huidige omstandigheden tóch interessant zijn? Ja, vanwege de lage rentestand. "En dan is ook het moment vrij belangrijk", zegt hij. "Het kan namelijk zinnig zijn om bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, voordat je oversluit naar een andere geldaanbieder. Dit kan echt vele euro's schelen aan boete. Na omzetting kan vervolgens de hypotheek overgesloten worden en profiteer je jarenlang van een nieuwe lage rente." Volgens de financieel adviseur is dit heel makkelijk door te laten rekenen. Vervolgens kun je met de adviseur van De Hypotheker bepalen wat de beste volgorde is. "Een gedegen toetsing op ons kantoor", aldus Vreugdenhil.

Spaarhypotheek
Het derde onderwerp dat hij nog wil aanstippen, dat is de spaarhypotheek. Ook voor zo'n hypotheek komen stellig aanbiedingen voor nieuwe rentepercentages. Een erg lage rente is juist bij een spaarhypotheek niet zo gunstig. Want: als je minder rente betaalt, dan zul je ook minder spaarrente ontvangen. "Dan moet je dus veel meer uit je eigen vermogen sparen om op je doel uit te komen", zegt hij. "Ga dus niet één op één in zo'n voorstel mee, maar ga samen met een adviseur te rade of het zin heeft de constructie door te zetten of dat een aanpassing juist gunstiger is. Veel mensen hebben geen idee van de mogelijkheden, wij hebben genoeg eye-openers."