<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De Delftse Elfstedentocht is succesvol volbracht door patient Reinier de Graaf ziekenhuis
De Delftse Elfstedentocht is succesvol volbracht door patient Reinier de Graaf ziekenhuis

Delftse Elfstedentocht 'giet oan'

Delft - Nu de winter afgelopen week van zich deed spreken en de schaatskoorts toenam, was de grote vraag of er na jaren weer een Elfstedentocht zou komen.
Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis wisten ze het zeker: 'it giet oan'. Op 8 februari in de ochtend was het 'ijs' in het Reinier de Graaf dik genoeg en konden de deelnemers van start voor de 'tocht der tochten'.

Door Martin Groen

Ongeveer 30 patiënten gingen in winterse kleding de uitdaging aan om de Delftse Elfstedenroute te lopen.
De ijsmeester hield de kwaliteit van het ´íjs´ in de gaten en waarschuwde op sommige plekken voor wakken. Na afloop konden de deelnemers bijkomen met warme chocolademelk en erwtensoep.

Delftse Elfstedenroute
De fysio- en ergotherapeuten van het Reinier de Graaf brengen patiënten jaarlijks diverse keren op een bijzondere wijze extra in beweging.
Na de succesvolle organisatie van de 'Delftse Vierdaagse' afgelopen zomer, is de Delftse Elfstedentocht daar een mooi voorbeeld van. "We hebben de barre tocht der tochten voor de tweede keer georganiseerd. Het was net als vorig jaar een groot, feestelijk succes.
Dit jaar deden ook de cliënten van zorgorganisatie Pieter van Foreest mee", aldus Stephan Vehmeijer. Hij heeft genoten van de 'barre' tocht: "Het is een vrolijk, laagdrempelig evenement waar patiënten op hun eigen tempo aan mee kunnen doen. En bewegen is goed. Zo blijven patiënten fit en dat is belangrijk voor hun herstel."
 

Stempelposten en 'koek en zopie'
In tegenstelling tot de Friese Elfstedentocht die op 4 januari 1997 voor het laatst werd georganiseerd, ging de Delftse Elfstedentocht voor de tweede achtereen volgende keer dus gewoon door.
De vijfde verdieping van het ziekenhuis was speciaal voor deze gelegenheid uitgerust met winterse versieringen, stempelposten en een heuse kraam met koek en zopie. Onder begeleiding van de fysio- en ergotherapeuten konden de patiënten een totale afstand afleggen van 300 meter of een gedeelte daarvan. Sommige patiënten liepen zelfstandig, andere met behulp van een rollator en weer anderen legden de route af met behulp van een rolstoel. Langs de route waren genoeg plekken met de mogelijkheid om even te rusten. Halverwege de route werd warme chocolademelk met slagroom uitgedeeld. En na afloop kregen de patiënten een medaille en een welverdiende kom erwtensoep. " We hebben ontzettend veel plezier gehad en zijn erg blij dat zoveel patiënten hebben meegedaan", aldus ergotherapeut Maaike Philippo.

In beweging blijven
Waar Henk Kroes als voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden 21 jaar geleden de tocht der tochten aankondigde met het traditionele 'it giet oan!', gaf 'ijsmeester' en orthopedisch chirurg Stephan Vehmeijer het startschot voor de Delftse Elfstedenroute. "Ik ben enorm trots op de patiënten die hebben meegelopen en de medewerkers die dit evenement organiseren", aldus Vehmeijer. "Als ziekenhuis willen we aan patiënten de beste zorg leveren. In beweging blijven is daar een belangrijk onderdeel van.
Daarnaast is het goed om lol met elkaar te hebben en daarmee het verblijf van patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. En dat is met dit ludieke evenement gelukt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>