De Initiatiefgroep Delftologie. v.l.n.r.: Arthur Hilgersom, Kees Kruijff, Didy Huysse, Johan van Reenen. (Foto: PR)
De Initiatiefgroep Delftologie. v.l.n.r.: Arthur Hilgersom, Kees Kruijff, Didy Huysse, Johan van Reenen. (Foto: PR) Foto: PR

Delftologen gezocht met hart voor Delft en een duurzame toekomst

Algemeen

Delft - Heb je hart voor Delft? Wil je je niet alleen verdiepen in haar heden en verleden, maar óók in haar toekomst? Meedenken over oplossingen van de problemen van de 21e eeuw? Wordt dan Delftoloog!

Delftologie, letterlijk: de kennis van Delft, koppelt verleden, heden en zelfs de (mogelijke) toekomst van de prinsenstad aan elkaar. Op zaterdagmiddag 10 februari 2018 organiseert de Initiatiefgroep Delftologie van 13.00-16.30 uur een pilot cursusmiddag Delftologie in het Prinsenkwartier aan het Agathaplein 4. In de pilot staat het thema 'afval' centraal. Het is één van de acht invalshoeken van de cursus Delftologie, die later dit jaar gepland staat. Een reeks inspirerende bijeenkomsten waarin aan de hand van acht thema's de deelnemers tot ambassadeurs van de stad Delft worden opgeleid. De gedachte achter het project is dat het heden in verbinding staat met het verleden en de toekomst en dat we met kennis en voorbeelden uit het verleden ons voordeel kunnen doen in het hier en nu èn in de toekomst."Doel van de cursus is het opleiden van Delftologen die trots zijn op hun stad, kennis verzamelen over Delft èn die ook uitdragen. "We hopen dat er een community van Delftkenners ontstaat die niet alleen Delft goed kennen, maar ook haar ambassadeur willen zijn en willen ijveren voor een groener en duurzamer Delft", zegt mede-initiatiefnemer Kees Kruijff. Vanuit de kennis van het verleden denken de deelnemers in verschillende 'werkateliers' na over de invulling van de toekomst van Delft.

Uniek project
Kruijff vormt samen met Arthur Hilgersom, Didy Huysse en Johan van Reenen de Initiatiefgroep Delftologie, de drijvende kracht achter het project. De initiatiefnemers zijn ieder op hun eigen manier werkzaam geweest op het gebied van groen, natuur, milieu en verduurzaming. "Het idee van het opleiden van stadskenners en stadsambassadeurs bestaat al in andere plaatsen, zoals in Dordrecht", legt Kruijff uit. "Het unieke van ons project is dat we niet alleen aandacht geven aan de geschiedenis van de stad, maar ook willen werken aan haar toekomst. En dan vooral op het gebied van duurzaamheid." De initiatiefgroep is op zoek naar individuele Delftenaren die Delftoloog willen worden, maar nodigt ook organisaties in de stad uit om mee te denken: bedrijven als Avalex of Eneco, Onderwijsinstellingen als (hoge)scholen en de TU, maar ook het Hoogheemraadschap, kunnen ons voorzien van expertise die wij weer kunnen delen met onze cursisten. En denk eens aan de buurtverenigingen, die zich vaak met onderwerpen rond stedelijke ontwikkeling bezighouden.." Eén bevlogen partner heeft de Initiatiefgroep al gevonden: de Historische Vereniging Delfia Batavorum heeft zich achter het initiatief geschaard. Een logisch bondgenootschap, want ook Delfia Batavorum wil mensen enthousiast maken voor de stad Delft en haar geschiedenis, en tegelijkertijd mensen aansporen zuinig te zijn op de de schoonheid van de stad.

Community
De hele 'opleiding' tot Delftoloog bestaat uit een cursus van negen dagdelen plus een terugkomdag. Om te 'slagen' moet je minstens acht van de negen cursusdagen bijwonen. Tijdens de cursus bezoek je allerlei bedrijven en organisaties die bezig zijn met verduurzaming. Na afronding kun je je als kersverse Delftoloog aansluiten bij het netwerk van Delftologen; een online community waar je ideeën, kennis en initiatieven kunt delen. "Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen", aldus Kruijff. Hoewel deelname aan de Delftologiecursus vrijblijvend is, wordt er door de initiatiefnemers toch wel motivatie en betrokkenheid verwacht: "Maar als je je eenmaal bewust wordt van het belang van een groener en duurzamer Delft, dan gaat die vrijblijvendheid er vanzelf wel af", denkt Kruijff.

De pilot bijeenkomst biedt plaats aan 15 tot maximaal 25 deelnemers. "Bij de verdere cursus hebben we misschien nog een paar plaatsen meer", denkt Kruijff. Deelname kost € 10,00 en inschrijven gaat via de website www.delftologie.nl/inschrijven-en-contact. Op de site is uiteraard ook meer informatie te vinden over het initiatief en de cursus.